Kan ofrene endre Trumps våpensyn?

Massakren i Las Vegas vil neppe føre til mer enn en liten innstramming av USAs våpenlov.

 • Kristian Madsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Donald Trump utfylte rollen som landesorgens forsoner, som nå nesten hører med til jobben som USAs president, da han onsdag besøkte Las Vegas i kjølvannet av søndagens blodige massakre.

Trump møttes i enerom med etterlatte og sårede, roste leger og politifolk i skyene, og snakket om samling i lokalsamfunnet og USAs ukuelighet. Det var helt etter boka.

Kanskje det viktigste var imidlertid det Donald Trump spesifikt ikke valgte å snakke om.

– Hør her, vi har en tragedie å ta hånd om, sa Trump tirsdag i forkant av besøket.

– Vi vil snakke om våpenloven på et senere tidspunkt.

Åpne for en liten innstramming

Spørsmålet er om dette er en uthalingstaktikk som i det skjulte håper at ting går som så ofte før: Når kameraene skrus av på den neonopplyste hovedgaten i Las Vegas og den offentlige debatten har gått videre, falmer kravene om handling fra politikerne.

Eller er det kanskje en liten justering av USAs våpenlov på vei? Flere republikanske senatorer, som er arge motstandere av streng kontroll, åpnet onsdag for et forbud mot såkalte bump stocks, som den antatte gjerningsmannen i Las Vegas brukte under angrepet.

Bump-stocks er et fullt lovlig ekstrautstyr til halvautomatiske geværer som utnytter geværets rekyl til å få våpenet til å avfyre raskt som på et helautomatisk gevær. Helautomatiske geværer har vært forbudt i USA siden 1986, så kun våpen produsert før denne datoen er lovlige, og både dyre og vanskelige å skaffe.

– Det er jeg villig til å diskutere, uttalte den republikanske senatoren John Thune til NBC om forbudet, mens hans kollega Mike Rounds utdypet til MSNBC:

– Det høres veldig rimelig ut. I hvert fall at man kun skal kunne kjøpe det med en spesialtillatelse, sa Rounds.

– Det er en diskusjon jeg gjerne deltar i.

Forbyr bump stocks?

Derfor er det mulig at tragedien i Las Vegas kan føre til et forbud mot bump stocks. Demokraten Dianne Feinstein har allerede lagt frem et lovforslag som forbyr dette ekstrautstyret.

Spørsmålet er om våpenlobbyen NRA, som har stor innflytelse hos flere republikanske og demokratiske politikere, vil kunne overbevises om å støtte et slikt forbud. Det vil på den ene siden frita dem for det nåværende bombardementet av beskyldninger om kynisme, og kanskje forhindre omfattende innstramminger.

På den andre siden har NRA med stor suksess fulgt en rigid kurs som har forhindret endring av våpenloven etter tidligere skytemassakre. Selv den minste innstramming er etter deres syn første steg på veien mot at staten konfiskerer alle våpen i USA.

Derfor frykter republikanske tilhengere av den liberale våpenlovgivningen at fortalerne for ytterligere regulering tar hele hånden hvis de rekker dem en lillefinger.

– Vi må være veldig forsiktige, advarte Rounds.

MER OM LAS VEGAS-MASSAKREN:

 • Paddock skal ha vurdert Boston og Chicago
 • Las Vegas-skytterens kjæreste nekter kjennskap til massakreplan
 • Politiet tror Las Vegas-skytteren fikk hjelp
 • Den «mirakuløse» politiaksjonen minutt for minutt

Hva skal det koste i blod?

Skal man dømme ut ifra Demokratenes improviserte demonstrasjon utenfor Kongressen onsdag, er ikke Republikanernes frykt helt ubegrunnet. Her krevde man i flokk mer markante inngrep.

– Hvor mange flere skal dø? Hundre? Tusen? Ti tusen? En million? Hva er prisen deres i blod? Hvor mange flere lik skal til for å vekke denne Kongressen? sa den gamle borgerrettighetsforkjemperen John Lewis, som er kongressmedlem for South Carolina.

Senator Pat Leahy kom med giftig sarkasme i sin kommentar.

– Republikanerne har vist hvor bekymret de er over dette: De har satt flaggene på Kongressen på halv stang. Ja, det vil jommen hjelpe for å sikre oss i fremtiden, sa demokraten.

Kanskje kan det gagne partiet og dagsordenen om økt våpenkontroll politisk i kjølvannet på Las Vegas-massakren. De politiske realitetene har imidlertid ikke endret seg. Mens et forbud mot bump stock er en reell mulighet, er det fortsatt ikke støtte til en stor våpenkontrollpakke.

Kun Trump kan utgjøre forskjellen

Den eneste som nå virkelig kan sette saken på dagsordenen er president Trump selv.

Kanskje har møtet med etterlatte og sårede påvirket presidenten, som på tross av sin nåværende sterke støtte til våpenlobbyen tidligere har vært en fortaler for strengere våpenlover.

Derfor venter alle på om «det senere tidspunktet» – når presidenten vil snakke om våpenkontroll – snart kommer, eller om det er tilbake til nye slagsmål på Twitter når røyken har lagt seg, slik at amerikanerne igjen må se langt etter et ordentlig oppgjør med de farligste skytevåpnene. I hvert fall inntil den neste skytemassakren setter saken på dagsordenen igjen.

Adresseavisen/Politiken

Publisert:
 1. Las Vegas
 2. Donald Trump
 3. Våpen
 4. Våpenlover
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

 2. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 3. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

 4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

 5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 6. Avlyste konserter, færre publikummere og stor usikkerhet