Omstridt antiterrorlov vedtatt i Paris

En ny, omstridt lov som skjerper allerede eksisterende sikkerhetslover, er vedtatt i Senatet i Paris med klart flertall. Dermed er første hinder passert.

En ny antiterrorlov er i ferd med å bli vedtatt i Frankrike. Bildet viser en spontan markering i Nice etter terrorangrepet i fjor sommer. Foto: Claude Paris/AP/NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Senatorene vedtok lovforslaget med 229 mot 106 stemmer. Det går nå til «underhuset» som er selve nasjonalforsamlingen. Debatten der finner sted i oktober, og det er få som tviler på at forslaget blir vedtatt.

President Emmanuel Macrons parti Republikken på vei fikk rent flertall i valget i juni. Innføringen av den nye loven er et av Macrons valgløfter. Den vil erstatte den unntakstilstanden som har virket i Frankrike helt siden terrorangrepene i Paris i november 2015, da 130 mennesker ble drept.

Blir lov

De utvidede fullmaktene som er nedfelt i unntakslovene, ble forlenget for sjette gang 6. juli. Nå blir dette lovverket erstattet av den nye, samlende loven.

Flere av elementene i unntakslovene blir gjort permanente i den ny loven, noe som har ført til protester fra organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch. Disse kaller den nye loven for drakonisk. Blant annet vil det bli anledning til å stenge bønnelokaler der ekstremistiske tanker og ideer blir formidlet.

Husarrest

Politiet vil i henhold til den nye loven kunne sette personer i husarrest uten å gå via en dommer. Det blir enklere å gjennomføre razziaer, og politiet kan forby offentlige møter på bestemte steder. Politiet får også mulighet til å raskt å stenge områder for personer og biler.

Innenriksminister Gerard Collomb forsvarer lovforslaget. Han mener det er nødvendig for å være forberedt på terror.

– Vi vil komme ut av unntakstilstanden, men vi kan ikke gjøre det uten at solide antiterrortiltak er på plass, sier Collomb.

Publisert: