– Fortsatt terror fra IS selv om kalifatet kollapser

Den islamske staten (IS) jages nå ut av Mosul i Irak og snart Raqqa i Syria. Dermed mister IS sitt selverklærte kalifat. - Men terroraksjonene vil fortsette, sier professor i Midtøsten-studier, Brynjar Lia ved UiO.

Mosul i Irak ligger i ruiner. Men selv uten sitt kalifat kan Den islamske staten IS bli en sterk opprørsbevegelse som motiverer islamister til fortsatt kamp.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Selv om IS snart vil miste områdene de kontrollerer, så vil mange fremmedkrigere fortsatt bli inspirert av ideen om et eget islamsk kalifat. Alle de som har ofret livet for IS de siste årene vil også motivere mange islamister til fortsatt kamp.

Les også

Sivilbefolkningen har betalt en høy pris i Mosul

– Jeg tror ikke terroraksjonene i Vesten og Europa vil stanse opp selv om IS nå mister sine territorier, sier professor Brynjar Lia til Aftenbladet.

Professor Brynjar Lia ved Universitetet i Oslo.

– På lang sikt kan det likevel skje at tallet på jihadister som er villige til å angripe vestlige mål vil gå ned. Men det er mange faktorer som spiller inn. Mange muslimer deler en oppfatning om at den islamske verden er helt eller delvis okkupert av Vesten. Og en ny krig i et muslimsk land der vestlige styrker deltar vil raskt kunne føre til nyrekruttering av for eksempel selvmordsbombere.

Les også

IS omringet i Raqqa

Svekkes på sikt

Men når IS nå mister sine territorier, vil organisasjonen og dets internasjonale nettverk åpenbart svekkes på lengre sikt.

– De vil miste muligheten til å etablere treningsleirer for fremmedkrigere og selvmordsbombere, de vil miste statusen som jihadistbevegelsens største proto-stat, og de frarøves inntektskilder og ressursgrunnlag.

Lia vil ikke spekulere i om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er død, eller om hans død dramatisk vil svekke IS.

En soldat fra de irakiske spesialstyrkene ser etter IS-soldater under kampene i gamlebyen i Mosul.

– Det avgjørende er hvem som blir hans etterfølger, sier Lia. - Man må huske at IS ikke er et ung bevegelse. Det har dype røtter i Irak tilbake til første halvdel av 2000-tallet, da den opererte under navnet Islamske staten i Irak (ISI), deretter som Islamske staten i Irak og Levanten (ISIS/ISIL) og fra 2014 som Den islamske staten, IS.

Les også

UNESCO: Ødeleggelsen av Mosuls minaret gir irakerne enda dypere sår

IS har klart å holde på sine territorier overraskende lenge. Årsaken er blant annet at opprørsbevegelsen maktet å rekruttere dyktige profesjonelle militære offiserer, de skaffet seg store inntekter igjennom territorielle erobringer og de har lyktes i å tiltrekke seg svært mange fremmedkrigere. Vel så viktig har det vært at IS har stått overfor svake motstandere i regimene i Irak og Syria.

– Men IS har også hatt en viss grad av støtte i den sunniarabiske lokalbefolkningen, sier Lia. - Nå hører vi bare om folk som har flyktet fra IS og som forteller grusomme historier om IS sin undertrykkelse og grusomme straffemetoder. Men flyktningene har jo gode grunner for å kritisere IS, noe annet er farlig.

Undertrykte sunniarabere

– Sunniaraberne i Irak har i mange år blitt marginalisert politisk. Sentralmakten i Bagdad har derfor vært svært upopulær. Dette har gjort det lettere for IS å sanke støtte hos folk i disse områdene.

Både irakiske regjeringsstyrker og andre militser som har slåss mot IS har stått bak forferdelige overgrep mot sunniarabiske sivile i de gjenerobrete områdene i Irak. Det vil kunne styrke IS.

Kartene viser hvor stort område Den islamske staten kontrollert i januar 2016 og nå i juni.

– Jeg tror IS med sine store ressurser vil bli en ganske sterk opprørsbevegelse selv uten sitt kalifat, sier Lia.

Nærmere al-Qaida

Han tror IS ideologisk vil kunne nærme seg al-Qaida, og kanskje smelte sammen med dette nettverket.

En soldat fra irakiske spesialstyrker passer på mens sivile flykter fra IS-soldater i gamlebyen i Mosul i Irak.

– For å distansere seg fra al-Qaida og framstå som et tydelig alternativ har IS hatt behov for å sjokkere med en blodig og nådeløs strategi. Når IS nå svekkes, kan det tenkes at de to nettverkene vil samarbeide tettere og kanskje til og med gå i allianse. Selv om både al-Qaida og IS vil opprette et kalifat, så har de hatt ulike strategier for å oppnå målet. Al-Qaida har fulgt en mer langsiktig og forsiktig linje, og har ønsket å sikre seg en bredere støtte i befolkningen enn IS.

Ikke slutt på terroren

I følge Lia er det mange faktorer som avgjør om det blir flere eller færre islamistiske terroraksjoner i Europa.

– Hvor radikale er nettverkene i Europa? Hvor fritt får de operere? Hvor stor og dominerende er vestlig militær innsats i pågående borgerkriger i muslimske land? Hvor mange muslimske fremmedkrigere vender hjem til europeiske land? Alt dette kan påvirke terrornivået. Men jeg tror dessverre at vi på kort sikt fortsatt vil ha et ganske høyt nivå av slike terrorangrep, sier Brynjar Lia.

Publisert: