Toppjurist i FN gir opp syriske krigsforbrytelser

Carla del Ponte gir opp å rettsforfølge krigsforbrytelser i Syria fordi FNs sikkerhetsråd beskytter de ansvarlige.

Publisert: Publisert:

Brasilianske Paulo Pinheiro (til venstre) leder kommisjonen som skal granske krigsforbrytelser i Syria. Her snakker han med sveitsiske Carla del Ponte som nå altså trekker seg fra arbeidet etter fem år. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP-foto Scanpix

 • Anders Jerichow
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Carla del Ponte «gir opp».
Hun «er frustrert» – og kan samtidig ha stått overfor sterke krefter.

Ponte har i årevis blitt ansett som en hardhaus, en streng tante, en sylskarp jurist og en uredd gransker i menneskerettighetenes tjeneste.
I fem år har Carla del Ponte jobbet for FN-kommisjonen som etterforsker forbrytelser mot sivilbefolkningen i det krigsherjede Syria.

Les også

Syria-gransker trekker seg i protest fra FN-kommisjon

Assad-diktaturet har aldri sluppet henne inn i landet. I stedet har hun gransket vitneutsagn, rapporter og dokumenter fra Syria. Og selv om Carla del Ponte også har vært gransker ved internasjonale domstoler som har rettsforfulgt de ansvarlige bak krigsforbrytelser i Rwanda og eks-Jugoslavia i 1990-årene, har hun kommet til en grusom erkjennelse: Hun har aldri før blitt presentert for så forferdelige forbrytelser som de syriske, sier hun til den sveitsiske avisen Blick.

Paulo Pinheiro og Carla del Ponte fotografert under en pressekonferanse i Geneve i Sveits i mars i år. Foto: Denis Balibouse / Reuters Scanpix

Hvorfor gir hun da opp? Hvorfor er hun frustrert? Hvorfor trakk hun seg i helgen fra FNs granskningskommisjon?

– Alle er på den gale siden

Carla del Ponte, 70 år og tidligere riksadvokat i Sveits, sier til avisen at «alle i Syria er på den gale siden. Assad-regjeringen har begått forferdelige forbrytelser mot menneskeheten og brukt kjemiske våpen. Og opposisjonen består nå av ekstremister og terrorister».

Det har vært hennes oppgave å dokumentere forbrytelsene deres til bruk for kommende rettssaker når krigen går mot slutten. Og det mangler ikke på beviser.

Hun ble med i kommisjonen i 2012, da krigen i Syria allerede hadde vart et år. I dag, etter at krigen har rast i seks år, anslår man at 400.000 syrere har blitt drept og 12 millioner tvunget på flukt. Carla del Ponte og granskningskommisjonen sitter på beviser for bruk av kjemiske våpen, tortur, bruk av ulovlige våpen, ulovlige henrettelser, forfølgelse av etniske minoriteter, bombing av humanitær hjelp – den ene grusomheten etter den andre.

Sikkerhetsrådet svikter

– Jeg har ingen makt så lenge Sikkerhetsrådet ikke handler, sier del Ponte ifølge det amerikanske nyhetsmediet MSNBC.
– Vi er maktesløse. Det er ingen rettferdighet for Syria, sier hun.
– Det understreker FNs impotens, sier Naser Khader, en syriskfødt, dansk politiker i Det konservative folkeparti.

– Rettsforfølgelsen av de ansvarlige bak forbrytelser i Syria blir hindret av spesielt Russland. Det svekker respekten for FN.
Khader «forstår godt Carla del Ponte. Det er jo ikke bevismateriale man savner. Bare fotodokumentasjonen av tortur, som avhopperen ‘Cæsar’ har levert, ville for 20 år siden ha vakt kolossal oppsikt. I dag unnlater Sikkerhetsrådet å reagere. Og dessverre er det usikkert om Carla del Pontes oppsigelse vil endre på det».

Russland har konsekvent beskyttet Assad-regjeringen mot granskningskommisjonens ønske om å la den internasjonale straffedomstolen i Haag innlede rettsforfølgelse av de ansvarlige bak forbrytelsene i Syria.

Og de andre faste medlemmene av Sikkerhetsrådet – USA, Storbritannia, Frankrike og Kina – har ikke utøvd press for at det skal skje.
– Jeg forlater kommisjonen fordi den ikke har politisk støtte, sier hun ifølge The Guardian.
Hun nekter å tjene «som alibi» for kommisjonen.

del Ponte møter forståelse

Formelt er man i ferd med å opprette en ny enhet som skal forberede rettsforfølgelse av krigsforbrytere i Syria. Det kaller Carla del Ponte spillfekteri. Hun tror ikke at Sikkerhetsrådet virkelig er villige til å stille forbryterne til ansvar.

Carla del Ponte legger ansvaret for den mislykkede granskingen på FNs sikkerhetsråd. Foto: Martial Trezzini / AP-foto Scanpix

Kommisjonen bekrefter at Carla del Ponte har tatt sin avskjed og takker henne for innsatsen.
Hennes to kolleger i granskningskommisjonen, Karin Koning Abu-Zayd fra USA og Paulo Pinheiro fra Portugal, sier i en felles uttalelse at de føler seg nødt til å fortsette arbeidet med å dokumentere krigsforbrytelser. De vil fortsatt jobbe for å identifisere påståtte menneskerettighetsforbrytere for å støtte forsøket på å stille dem til ansvar.

Det aller verste

De snakker også om «de verste krenkelser av menneskerettigheter og internasjonale forbrytelser menneskeheten har kjent».
Haifaa Awad – en dansk lege med syrisk bakgrunn, forfatter og mottaker av Politikens Fredspris for sin innsats for Syrias sivilbefolkning – sier at Carla del Pontes brudd med FNs granskningskommisjon «faktisk er helt forståelig».

– Kommisjonen har eksistert siden 2011 og skulle etterforske alle krigsforbrytelsene i Syria vi hører om. Men helt siden den ble stiftet–og krigen begynte–har den egentlig bare vist at FN er et politisk styrt hierarkisk system, hvor vetoretten blokkerer enhver form for innsats for rettferdighet i Syria. Flere av Sikkerhetsrådets medlemmer er involverte i krigen, og Russland holder hånden over sin allierte Assad, sier Haifaa Awad.

– Det er viktig at kommisjoner som skal granske og dokumenterer krigsforbrytelser, fortsetter arbeidet deres. Det er ingen reelle tegn på at noen faktisk kan innlede rettssak mot Assad i Haag, men etter hvert og kanskje først om mange tiår, kan det hende vinden snur, og det oppstår politisk vilje til faktisk å straffe krigsforbrytere. Da vil kommisjonen og dokumentasjonen være uvurderlige.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oppretter testsenter på flyplassen på Sola

 2. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

 3. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

 4. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

 5. DIREKTE: Følg Tromsø-Sandnes Ulf og chat med vår reporter

 6. Tre statsråder informerer om skolestart

 1. Syriakrigen
 2. Syria
 3. FN
 4. FNs sikkerhetsråd