IT-skatten splitter EU-landene

Forslag om skatt på IT-giganter møtte sterk motstand under EUs toppmøte, men kommer snart på bordet igjen.

Det er vanskelig for EU-landene å bli enige om skattereglene for IT-gigantene. Land som Irland og Luxembourg har klart å lokke dem til seg på grunn av sin lave skatt.
 • Nilas Heinskou
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Forslaget om EUs tiltak mot IT-giganter som sniker seg unna skattebetaling møtte hard motstand under EU-toppmøtet i Brussel før helgen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har de siste månedene samlet støtte fra en rekke store EU-land til et forslag om å skattlegge IT-gigantenes omsetning i stedet for profitten deres, men under toppmøtet har lederne konkludert med at man i første omgang går for en global løsning.

Les også

EU skyver viktige beslutninger foran seg

Global løsning

– Jeg er glad for at vi i konklusjonene har understreket at vi går etter en global løsning. Dette handler om at firmaene våre, altså europeiske firmaer, ikke skal sakke akterut i konkurranse med firmaer i Asia og USA, sier Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Problemet EU-lederne forsøker å løse er at teknologigiganter som Google og Facebook utnytter EU-landenes ulike næringsskatter til å dirigere overskuddet til medlemsland med lav skatt.

I 2015 betalte Facebook dermed bare 0,03 prosent i skatt av overskuddet sitt i EU-landene. Til sammenligning betalte Facebook 28 prosent i skatt av overskuddet i resten av verden.

For å skape «et effektivt og rettferdig skattesystem som passer til den digitale tidsalder» vil EU ifølge toppmøtets konklusjoner «sikre globale, like konkurransevilkår i forlengelse av arbeidet som for øyeblikket er på vei i OECD».

Skal det bli en verdensomspennende ordning, eller skal EU lage sine egne skatteregler for gigantene?

Tror ikke på OECD-løsning

Hos Oxfam Ibis, en interesseorganisasjon som bekjemper global ulikhet og fattigdom og som følger debatten tett, har ikke direktør Lars Koch særlig store forhåpninger til en OECD-løsning.

– Man behøver et svært tett globalt samarbeid mellom land for å regulere disse enorme globale selskapene. Men OECDs dagsorden er ikke ambisiøs nok. Man trenger at noen land og regioner går foran for å fremme en mer rettferdig konkurranse, sier Lars Koch.

Han stiller seg også svært kritisk til at løsningene som lanseres fra både EU og OECD «systematisk ekskluderer» utviklingslandene fra å dra nytte av innsatsen mot skatteunndragelse.

Franske motstandere

Pådriverne i motstanden mot den franske ideen om en omsetningsskatt på IT-giganter i EU har vært land som Irland og Luxembourg, som begge nyter godt av status quo. Den irske statsministeren, Leo Varadkar, gleder seg over «suksessen» med å få inkludert i de skriftlige konklusjonene at endringer i skattlegging av digitale selskaper skal skje globalt.

– Vi bør ikke fremme et skatteforslag som er til ulempe for oss, sa Leo Varadkar.

Danmark har kritisert det franske forslaget for å mangle svar på «grunnleggende spørsmål» som hvordan omsetningsskatten vil ramme dem som allerede betaler selskapsskatt, og hvordan den vil fungere i kombinasjon med andre omsetningsavgifter som moms.

Tross motstanden er ikke det franske forslaget dødt og begravet etter dette toppmøtet. På en pressekonferanse fredag ga ikke Emmanuel Macron mye oppmerksomhet til det globale fokuset, men mer til den andre delen av toppmøtets konklusjoner på området, nemlig at det «tidlig i 2018» skal foreligger «passende forslag fra kommisjonen». Og han deler ikke frykten for at IT-gigantene vil rømme fra EU hvis de pålegges en omsetningsskatt.

– Jeg tror ikke på at det vil få Facebook og Google til å forlate EU. Det stemmer ikke. Det europeiske markedet er for viktig for dem til å ignorere, sa Emmanuel Macron.

Google betaler altfor lite skatt i forhold til omsetningen i Europa, mener den franske presidenten Emmanuel Macron.

EU inn hvis nødvendig

I konklusjonene henvises det til en av kommisjonens rapporter fra september, hvor det tydelig fremgår at selvstendige EU-løsninger bør iverksettes i tilfelle «utilstrekkelige globale fremskritt».

Kommisjonen skisserer tre muligheter for lovgivning. Dels Macrons idé om en skatt på omsetningen til digitale selskaper i stedet for profitten deres.
Den andre muligheten er en «kildeskatt på digitale transaksjoner» – det vil si en separat skatt på kjøp hos virksomheter som tilbyr varer og tjenester i medlemsland hvor de ikke fysisk er til stede.

Og den tredje muligheten er en avgift på inntekter fra levering av digitale tjenester og annonser.

Kompromisset på toppmøtet om på den ene siden å henvise til globale løsninger, og på den andre pålegge kommisjonen å komme med forslag, blir utfordret igjen på nye toppmøter etter nyttår. 2018 blir dermed et «spennende» år, spår Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Vil Danmark stå utenfor hvis enkelte land velger å gå videre med Macrons forslag om omsetningsskatt?

– Det er simpelthen å trekke diskusjonen altfor langt med tanke på hvor den er nå. Vi ønsker at det skal være en global level playing field, at vi skal inn i dette OECD-rommet. Så vi har notert kommisjonens melding og sagt at vi også gjerne vil se forslag fra kommisjonen i starten av neste år. Da kan vi komme tilbake til saken, sier Lars Løkke Rasmussen.

Aftenbladet/Politiken

Les også

 1. Google får rekordbot av EU

 2. EU gir Facebook 1 milliard i bot

 3. Facebook har trolig milliardoverskudd i Norge - betalte under 500.000 kroner i skatt

 4. Mediene ber politikerne vurdere Facebook-skatt

Publisert:
 1. OECD
 2. Emmanuel Macron
 3. Facebook
 4. Google
 5. Luxembourg

Mest lest akkurat nå

 1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 4. Dette har du neppe sett før på et julemarked

 5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 6. – Man er ganske alene hvis noe går galt