Åpner for EU-avstemning på Island

Island vil kunne holde en folkeavstemning om EU hvis de pågående regjeringsforhandlingene lykkes, mener lederen for ett av partiene som deltar.

Det islandske flagget pryder en butikk i Reykjavik. Spørsmålet om Island skal holde EU-avstemning, har vært en av de vanskeligste punktene i de pågående regjeringsforhandlingene.
 • Ann Fredriksen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge Ottarr Proppe, leder for sentrum-høyrepartiet Lys framtid, har de tre partiene nærmet seg hverandre når det gjelder vanskelige spørsmål som fiskeripolitikken og Islands forhold til EU.

– Vi har nådd en viss enighet om ideer, deriblant denne, sier Proppe med referanse til Islands medlemskapsforhandlinger med EU.

Det var etter det økonomiske sammenbruddet i 2008 at Island besluttet å søke om EU-medlemskap. Men i 2015 trakk Island sin EU-søknad.

Målinger viser at et flertall av islendingene er imot EU-medlemskap, samtidig som et flertall ønsker en folkeavstemning.

Lys framtid er ett av tre partier som nå forsøker å bli enige om et felles grunnlag for en borgerlig trepartiregjering på Island. De to andre er Selvstendighetspartiet og Fornyelsespartiet. Det er andre gang at de tre partiene forsøker å danne regjering etter at valget 29. oktober endte uten en klar vinner.

Partiene oppga sitt første forsøk i midten av november, deretter gikk stafettpinnen videre til det grønne Venstrebevegelsen – de grønne. Heller ikke de lyktes, dermed var det Piratpartiets tur i begynnelsen av desember. Ti dager senere ga også Piratpartiet opp.

Les også

 1. Piratpartiet vil regjere Island

 2. Island myker opp streng navnelov - foreldrene får elleve nye navn å velge mellom

 3. Island sa nei. For Norge er det en selvfølge å delta i FIFA

 4. Statoil borer verdens varmeste brønn på Island

Publisert:
 1. Island
 2. Piratpartiet
 3. EU

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 3. Dansk sykkelhelt døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 4. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned