Åpner for EU-avstemning på Island

Island vil kunne holde en folkeavstemning om EU hvis de pågående regjeringsforhandlingene lykkes, mener lederen for ett av partiene som deltar.

Det islandske flagget pryder en butikk i Reykjavik. Spørsmålet om Island skal holde EU-avstemning, har vært en av de vanskeligste punktene i de pågående regjeringsforhandlingene.
 • Ann Fredriksen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Ottarr Proppe, leder for sentrum-høyrepartiet Lys framtid, har de tre partiene nærmet seg hverandre når det gjelder vanskelige spørsmål som fiskeripolitikken og Islands forhold til EU.

– Vi har nådd en viss enighet om ideer, deriblant denne, sier Proppe med referanse til Islands medlemskapsforhandlinger med EU.

Det var etter det økonomiske sammenbruddet i 2008 at Island besluttet å søke om EU-medlemskap. Men i 2015 trakk Island sin EU-søknad.

Målinger viser at et flertall av islendingene er imot EU-medlemskap, samtidig som et flertall ønsker en folkeavstemning.

Lys framtid er ett av tre partier som nå forsøker å bli enige om et felles grunnlag for en borgerlig trepartiregjering på Island. De to andre er Selvstendighetspartiet og Fornyelsespartiet. Det er andre gang at de tre partiene forsøker å danne regjering etter at valget 29. oktober endte uten en klar vinner.

Partiene oppga sitt første forsøk i midten av november, deretter gikk stafettpinnen videre til det grønne Venstrebevegelsen – de grønne. Heller ikke de lyktes, dermed var det Piratpartiets tur i begynnelsen av desember. Ti dager senere ga også Piratpartiet opp.

Les også

 1. Piratpartiet vil regjere Island

 2. Island myker opp streng navnelov - foreldrene får elleve nye navn å velge mellom

 3. Island sa nei. For Norge er det en selvfølge å delta i FIFA

 4. Statoil borer verdens varmeste brønn på Island

Publisert:
 1. Island
 2. Piratpartiet
 3. EU

Mest lest akkurat nå

 1. Sjekk når stormen treffer Rogaland

 2. Uværet skaper trøbbel i trafikken: Ferjene over Boknafjorden innstilt

 3. Følg uværet direkte via webkamera

 4. Han forsøker å forstå hvorfor morfaren var nazist

 5. 100 meter langt steinskred stenger vei

 6. Gran Canarias nest største by går under turistradaren