G20-landene understreker 1,5-gradersmålet

G20-gruppen er enige om å forsøke å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader og å bli karbonnøytrale rundt midten av århundret. De sier lite om hvordan.

«Familiebilde» av verdenslederne på G20-møtet foran Fontana di Trevi i Roma.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det var knyttet stor interesse til klimadiskusjonene på helgens toppmøte i G20-gruppen i Roma.

G20-lederne gikk søndag inn for en uttalelse som ligner målene i Parisavtalen i 2015. Der er målet å stanse oppvarmingen på 2 grader, og ideelt sett holde den nærmere 1,5 grader.

Tidligere på dagen rapporterte AFP at uttalelsen ville gå lenger enn Parisavtalen, og gå tydeligere inn for 1,5-gradersmålet. Om erklæringen kan tolkes slik, er åpent for debatt.

– Å holde 1,5 grader innen rekkevidde vil kreve meningsfylte og effektive tiltak og forpliktelser fra alle land, forskjellige tilnærminger må tas med i betraktningen, heter det.

Dette skal skje gjennom utvikling av nasjonale planer som «bringer langsikte ambisjoner sammen med målene på kort- og mellomlang sikt».

– Bare begynnelsen

– Vi er stolte av disse resultatene, men vi må huske at dette bare er begynnelsen, sier Italias statsminister Mario Draghi, som var vert for møtet.

G20 tar sikte på å bli karbonnøytrale, altså ha ingen netto utslipp, rundt midten av dette århundret. I tidligere versjoner av sluttdokumentet var dette tidfestet til 2050, men det ble droppet i siste utgave.

Lederne er også enige om å stanse finansieringen av kullkraftverk i utlandet innen utgangen av 2021.

Landene har imidlertid ikke kommet fram til en enighet om å fase ut sine egne eksisterende kullkraftverk. Særlig land som Kina og India har vært sterke motstandere av dette.

Kritikk

De vage formuleringene rundt datoer og tiltak vekker bekymring blant mange. Eksperter har uttalt at 1,5-gradersmålet krever at de globale utslippene halveres innen 2030, og at klimanøytralitet oppnås innen 2050.

Miljøorganisasjonen Greenpeace omtaler slutterklæringen som svak, og sier den mangler både ambisjoner og visjoner.

– G20 har mislyktes i å gripe øyeblikket, uttaler gruppa.

– Toppmøtet har tatt halve forholdsregler framfor konkrete handlinger, sier Friederike Röder i gruppa Global Citizen.

Det har vært et stort press på G20-landene om å komme fram til en felles klimapolitikk under toppmøtet i Roma, som etterfølges av FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow. De 20 store industrilandene står sammen for 80 prosent av verdens klimautslipp.

For tidlig å avskrive COP26

Til tross for vage formuleringer og voksende skepsis, understreket Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere at det var altfor tidlig å avskrive muligheten for framskritt på COP26 i Glasgow.

– La oss ikke glemme at i Paris i 2015 var ingenting avgjort på forhånd, sa Macron til Journal du Dimanche.

Storbritannias prins Charles deltok også på G20-toppmøtet søndag, og ba lederne om å lytte til unge klimaaktivister.

– Dette er siste sjanse. Det er umulig ikke å høre de fortvilte stemmene til unge som ser dere som jordas forvaltere, som holder levedyktigheten til deres framtid i sine hender, sa Charles til lederne.

Publisert: