Ekspert: – Bryt med USA-linjen!

Sanksjonene fungerer ikke. Derfor mener en dansk ekspert bosatt i Sør-Korea at EU må bryte med USAs linje og starte dialog – og handel – med Nord-Korea.

Nord-Koreas leder Kim Jung un inspiserer her forsvarsanlegget Jangjedo i Galido, helt sør i Nord-Korea, i november 2016.
 • Claus Blok Thomsen
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hittil har EU overlatt konflikten med Nord-Korea til USA. Carl Jørgen Saxer mener imidlertid at den europeiske passiviteten er en stor feil.

– Europa må snu seg bort fra USA og selv forsøke å påvirke Nord-Korea, sier han.

Professor i Seoul

Danske Carl Jørgen Saxer er en av de europeiske ekspertene som best kjenner forholdene på Koreahalvøya. Han er professor i internasjonal politikk og bosatt i Sør-Koreas hovedstad, Seoul, hvor han forsker på koreanske forhold ved Hanyang University. Han har tidligere undervist ved Yale University i USA og ved Københavns Universitet hjemme i Danmark.

Professor Carl Jørgen Saxer ved Hanyang University i Seoul, Sør-Korea.

Natt til tirsdag vedtok FNs sikkerhetsråd nye sanksjoner mot Nord-Korea. Sanksjonene er ikke like harde som USA ønsket seg. Det viktigste punktet i sanksjonene går ut på reduksjon i mengden olje som andre land – inkludert Kina – kan eksportere til Nord-Korea, og setter samtidig en stopper for Nord-Koreas egen tekstileksport.

Les også

«Bombarder Nord-Korea med informasjon – ikke med missiler»

Allerede nå står det imidlertid klart at de nye sanksjonene ikke vil ha stor nok effekt til å true det nordkoreanske regimet.

Ikke strupetak

USA vil forsøke å følge opp med nye sanksjoner, men Carl Jørgen Saxer tviler på at USA vil lykkes med å få noe strupetak på Nord-Korea.

– De siste sanksjonene er antakelig omtrent så langt Kina er villige til å strekke seg, sier Saxer.

Kim Jung Un studerer en nyutviklet rakettutskytingsrampe i Sohae Space Center i Nord-Korea i september 2016.

Dermed frykter han at konflikten fortsatt vil eskalere. Nord-Korea vil skyte opp nye missiler, Donald Trump vil nok en gang komme med trusler, og slik vil det hele fortsette, med risiko for at en av partene plutselig feiltolker den andre og starter en utilsiktet krig.

Les også

Korea: - La oss gjenforenes! (Men først må dere bli som oss...)

– Tidligere var jeg ikke bekymret. Jeg trodde USA var fornuftig nok til å ikke kaste seg ut i en retorisk konkurranse med Nord-Korea. Nå er jeg imidlertid bekymret, sier Carl Jørgen Saxer, og anklager USA for å ikke ville anerkjenne realiteten av at Nord-Korea har blitt en atommakt.

– Obama skulle ha anerkjent det, men gjorde det ikke. Og Trump vil heller ikke, sier han.

Ett skritt videre

Den vanlige forklaringen på Nord-Koreas oppførsel er at regimet i Pyongyang vil bruke sine atomvåpen til å avskrekke USA fra å angripe Nord-Korea.

I sin analyse drar Carl Jørgen Saxer det ett skritt videre. For med sine mange prøveoppskytinger og prøvesprengninger har Nord-Korea allerede vist at det er en atommakt og at ragnarok vil være resultatet dersom USA skulle finne på å angripe.

Når Pyongyang fortsetter med sine provokasjoner er det derfor med hensikt om å signalisere et overordnet budskap.

– Nord-Korea ønsker at USA anerkjenner landet som en atommakt, og at begge land deretter kan inngå forhandlinger om en endelig fredsavtale etter Koreakrigen, slik at man kan begynne å normalisere relasjonene og få på plass alminnelige handelsavtaler, sier Saxer.

Besøkende spaserer ved kartet som viser Nord-Korea og Sør-Korea, og grensen, den demilitariserte sonen. Stedet heter Imjingak-paviljongen i Paju i Sør-Korea. Bildet er tatt i september 2017.

Fortsatt provokasjoner

Inntil det skjer vil Nord-Korea fortsette sine provokasjoner. Regimet vil aldri gjennomføre et forsettlig angrep, men de vil ta retorikken helt til de ytterste fordi de vet at nabolandet Sør-Korea aldri vil akseptere at USA starter en ny krig på Korea-halvøya, vurderer Carl Jørgen Saxer.

Les også

Ekspert: - Nord-Korea er den svake, USA er aggressoren

Problemet er bare at Nord-Koreas ønsker er urealistiske. USA er ikke i ferd med å anerkjenne Nord-Korea som en likeverdig partner, og ut fra den betraktningen er konflikten uløselig for øyeblikket, fastslår han.

Derfor må man ha en annen tilgang til konflikten enn den amerikanske, og det er her Carl Jørgen Saxer mener at EU kommer inn i bildet.

Har endret mening

– Jeg var selv en «hardliner» tidligere. Jeg ønsket en total isolering av Nord-Korea, men i dag må jeg bare innrømme at det ikke vil føre til noen resultater, sier Saxer, og peker på at det nordkoreanske regimet har vist seg å være usedvanlig levedyktig.

– På 1990-tallet brøt hungersnøden ut, og kostet angivelig en million nordkoreanere livet. Det tilsvarer fem prosent av befolkningen på den tiden.

Alle andre steder ville en slik katastrofe ha ført til regimesammenbrudd, men ikke i Nord-Korea, sier Carl Jørgen Saxer.

Derfor ser han ingen annen utvei enn at EU-landene bryter med USAs avvisende linje og i stedet åpner for handel og dialog med Nord-Korea.

Vil ha dialog

– Hensikten må være å få noen kanaler inn i Nord-Korea, hvor man kan forsyne nordkoreanerne med informasjon som fører til at virkelighetsbildet regimet serverer sine borgere blir avslørt som løgn. På den måten kan man håpe at regimet blir undergravd fra innsiden, sier Saxer.

Dermed er han på linje med Obamas tidligere viseminister for menneskerettigheter, Tom Malinowski, som har oppfordret til å «bombe» Nord-Korea med informasjon heller enn missiler.

Også her går imidlertid Saxer ett skritt videre. For ledelsen i det nordkoreanske regimet er ikke dumme. De vil lett gjennomskue de reelle hensiktene. Regimets ømme punkt er imidlertid lengselen etter luksusvarer.

Derfor mener Carl Jørgen Saxer at EU må begynne å handle med Nord-Korea, slik at man skaper grobunn for dialog – også selv om det måtte innebære et brudd med USAs ønske om å isolere Nord-Korea.

– EU må komme med en egen vurdering av hva som vil ha best effekt når det gjelder Nord-Korea, sier han, og peker på at blant annet Danmark ellers risikerer å bli trukket med i en amerikanskledet krig mot Nord-Korea.

– FN-resolusjonene som ble laget på 50-tallet gjelder stadig, ettersom Nord-Korea og USA aldri har fått på plass noen fredsavtale etter Koreakrigen.

Resolusjonene forplikter Danmark til å delta hvis det igjen skulle komme til krig, sier Carl Jørgen Saxer.

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Nord-Korea
 3. Sør-Korea
 4. Pyongyang
 5. Seoul

Mest lest akkurat nå

 1. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 2. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 3. Trafikkuhell på Solasplitten

 4. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 5. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 6. Tidligere MDG-topp i Rogaland er ny leder i Grønn Ungdom