Dødstallet i Irak passerer 100 – uroen fortsetter

Demonstrasjonene mot myndighetene raser videre i Irak. Tallet på drepte i sammenstøtene med sikkerhetsstyrker har passert 100.

Demonstrasjonene og uroen har pågått i fem dager i Irak. Over 100 personer er drept i sammenstøt. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Demonstranter løper for å hjelpe en såret mann under en demonstrasjon i Bagdad lørdag. Over 100 personer er drept i uroen, opplyser kilder i landet. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Demonstranter tenner på bildekk for å sperre en gate under en demonstrasjon i Bagdad lørdag. Sikkerhetsstyrkene har slått hardt tilbake, og flere titall er drept. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dødstallet omfatter folk som er blitt drept siden uroen brøt ut tirsdag. Lørdag ble minst fire personer drept i Bagdad da sikkerhetsstyrkene skjøt med skarpt for spre en folkemengde, opplyser vitner.

Demonstrasjonene har vært rettet mot vanstyre, korrupsjon og høy arbeidsledighet. Uroen utgjør den hittil største utfordringen som statsminister Adel Abdul-Mahdi og hans knapt ett år gamle regjering har stått overfor.

Mahdi innførte portforbud torsdag, uten at det har stanset demonstrasjonene. Myndighetene har også periodevis kuttet tilgangen til internett for å hindre bruk av sosiale medier.

Portforbudet ble opphevet klokken 5 lokal tid lørdag morgen.

I morgentimene strømmet folk ut i gatene igjen for å kjøpe grønnsaker og andre matvarer som er blitt doblet i pris siden uroen brøt ut.

– Hvis leveforholdene ikke bedres, kommer demonstrantene til å dukke opp igjen, sa 70 år gamle Abu Salah, en av dem som beveget seg ut i gatene lørdag morgen.

4000 såret

Siden tirsdag er over 100 mennesker blitt drept i uroen i Bagdad og andre byer sør i landet, opplyser den uavhengige menneskerettighetskommisjon i Irak lørdag.

De fleste av dem har vært demonstranter. I samme periode har nesten 4.000 personer blitt såret, ifølge Ali al-Bayati i kommisjonen.

Tidligere på dagen opplyste kommisjonen at 540 demonstranter er blitt pågrepet siden tirsdag og at nesten 200 av dem sitter i varetekt.

Etter opphevingen av portforbudet var nettilgangen fortsatt nede, og veisperringer var fortsatt på plass.

Et planlagt møte i nasjonalforsamlingen lørdag der demonstrantenes krav skulle diskuteres, ble ikke avholdt, og situasjonen virket fastlåst.

Sadr

Den religiøse lederen for Iraks sjiamuslimer, ayatolla Ali al-Sistani, ga fredag sin støtte til demonstrantene og ba regjeringen om å lytte til dem «før det er for sent».

Samme dag ba den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr, som sto bak masseprotestene i Bagdad i 2016, regjeringen gå av.

– Regjeringen bør gå av, og det bør holdes nyvalg under oppsyn fra FN, uttalte Sadr i en skriftlig uttalelse.

FN er bekymret over de høye dødstallene. FNs menneskerettighetsråds talsperson Marta Hurtado ba fredag om at de voldelige handlingene må etterforskes omgående.

Publisert:
  1. Irak
  2. FN

Mest lest akkurat nå

  1. Hvem stjal Karolines julegaver?

  2. Allerede i mars fikk Bjarne Berntsen en dårlig følelse. Det gikk slik han fryktet

  3. Dette er den siste kommunen i Rogaland som tvinger huseierne til å bo der hele tiden

  4. Han er 20 år, singel og tror dette løftet kan være et godt sjekketriks

  5. Ny podkast: Hør Berntsen snakke ut om å få sparken i Viking

  6. EU kan stenge norske skibakker