F-35 kampfly fikk flyforbud

Kampfly av typen F-35 på det amerikanske flyvåpenets flystasjoner i Arizona i USA, har fått flyforbud. Fem piloter fikk fredag symptomer som ligner på hypoksi eller oksygenmangel.

F-35 Lightning II, jagerfly som produseres av Lockheed Martin Aeronautics i Texas.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Dette skriver Air Force Times og flere nettsteder.

Norge har også F-35 fly på flybasen, Luke Air Force Base.

Satt på bakken fredag

Det var fredag at den 56. Fighter Wing ved Luke Air Force Base i Arizona, avbrøt lokale flyoperasjoner på grunn av fem hendelser hvor piloter opplevde svikt i oksygentilførselen.

Samtlige piloter klarte å gjennomføre den innøvde prosedyren som skal iverksettes når slike hendelser oppstår, og landet flyet trygt, skriver Air Force Times.

Det amerikanske luftforsvaret tar hendelsene alvorlig, og har derfor satt F-35 A flyene på bakken. Pilotens sikkerhet kommer i første rekke, skriver Air Force Times.

Det er ikke aktuelt å fly F-35 A kampfly fra flybasen i Arizona før mandag.

– Vi tar de nødvendige skritt for å finne årsaken til disse hendelsene, sier en talsmann for 56. Fighter Wing kommendoen.

Norge blir orientert

Mer bredt har F-35 Joint Program Office opprettet et formelt handlings team av ingeniører, vedlikeholdere og aeromedical spesialister for å undersøke hendelsene for å bedre forstå problemet. Disse fagpersonene vil dele dataene for F-35-med partnerlandene, deriblant Norge.

Frem til 2025 skal Norge anskaffe inntil 52 F-35 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 71,5 milliarder kroner i 2017-verdi, ifølge informasjon fra Forsvarsdepartementet.

Publisert: