Sikkerhetsrådet skjerper sanksjonene mot Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd skjerper sanksjonene mot Nord-Korea med mål om å kutte landets eksportinntekter med 1 milliard dollar årlig.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley i Sikkerhetsrådet lørdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Resolusjonen som ble vedtatt lørdag kveld, forbyr all nordkoreansk eksport av kull, jern og bly, samt fisk og annen sjømat.

Det er beregnet at Nord-Korea som følge av de nye sanksjonene vil miste 1 milliard dollar årlig i eksportinntekter, nærmere 8 milliarder norske kroner.

Det tilsvarer en tredel av landets samlede, årlige eksportinntekter, som antas å være 3 milliarder dollar.

– Rammer dypt

– Dette er den strengeste pakken med sanksjoner mot noe land på en generasjon, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley til Sikkerhetsrådet.

– Disse sanksjonene rammer dypt, og de vil sådan gi Nord-Koreas ledelse en smak på den nøden de har valgt å utsette det nordkoreanske folk for, sa Haley videre.

De nye sanksjonene kommer etter at Nord-Korea gjennomførte to vellykkede oppskytinger av interkontinentale raketter i juli. Resolusjonen ble ført i pennen av USA, som de siste ukene har forhandlet om teksten med Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner.

I tillegg til å ramme nordkoreansk eksport, forbyr resolusjonen land å utstede nye arbeidstillatelser til nordkoreanske borgere. Bakgrunnen er at nordkoreanere som jobber i utlandet, anses å være en viktig inntektskilde for regimet.

Tjenestemenn og banker

Resolusjonen skjerper videre restriksjoner på samarbeid med nordkoreanske selskaper, samt investeringer i disse. I tillegg innføres individuelle sanksjoner mot ni nordkoreanske tjenestemenn.

Også to banker og to selskaper som knyttes til regimet i Pyongyang, rammes av de nye sanksjonene.

Den nye resolusjonen er sjuende gang Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Nord-Korea.

Publisert: