Tysklands globale rolle vokser

Europas sterke stormakt går til valg søndag 24. september, og den neste tyske regjeringen blir avgjørende for Europas videre utvikling. I en ny serie setter vi fokus på 10 viktige temaer som påvirker oss alle.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel omkranset av statsledere i Brussel i mars i år. Fra venstre Nederlands statsminister Mark Rutte, den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen, britiske Theresa May og Litauens president Dalia Grybauskaite.
 • Jesper Thobo-Carlsen
Publisert: Publisert:
Les også

Ikke så verst i Tysklands verste bydel

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hvem skal kjempe mot verdens autokrater? Hvor lenge skal vi kjøre i dieselbiler? Kan euroen endres slik at valutaen skaper mer vekst?

Svarene på stadig flere av Europas store spørsmål begynner i Tyskland, som går til valgurnene søndag 24. september.

Den neste tyske regjeringen vil få enda større betydning for resten av Europa, tror Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen.

Reformer

– I de neste fire årene vil Tyskland bli enda mer avgjørende for Europas utvikling og samholdet innad i EU. Forhåpentligvis kan den tyske kansleren og Frankrikes president Macron sette i gang reformene som vil gjøre europeisk økonomi mer dynamisk og hjelpe Sør-Europa ut av uføret, sier Friis Arne Petersen.

Detlef Siegfried, historiker og professor ved Københavns Universitet, peker på at valget av Donald Trump i USA, brexit og valget av Emmanuel Macron i Frankrike fører til at Tysklands rolle blir enda mer sentral.

– Gjennom de siste månedene har Tysklands posisjon blitt styrket, sier Detlef Siegfried.

Demokratisk motvekt

Det nye Tyskland er ikke lenger bare Europas økonomiske og politiske ankernasjon. For mange mennesker har landet også fått en rolle som en liberal, demokratisk motvekt til en trio av presidenter med autoritære trekk i varierende grad: Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia, Vladimir Putin i Russland og Donald Trump i USA.

– Merkel har lært at hun må være mer konsekvent og mindre pragmatisk enn hun kanskje har lyst til når det gjelder disse tre, ettersom det er noen viktige prinsipper som står på spill. Med den nye, ledende rollen blir tyskerne nødt til å stå sterkt – også overfor land som Ungarn og Polen, selv om de egentlig helst vil slippe, og heller handle i Europas navn, sier Friis Arne Petersen.

Tysk stabilitet

Det tyske valget kan virke veldig forutsigbart. Etter å ha overlevd den største stormen i sin politiske karriere under flyktningkrisen, står den konservative Angela Merkel fortsatt støtt. Mye tyder på at hun blir gjenvalgt. Den sosialdemokratiske kanslerkandidaten Martin Schulz ligger langt bak i meningsmålingene.

Den tyske stabiliteten kan virke kjedelig, men er viktig for hele verden og ikke minst det lille skandinaviske nabolandet mot nord, mener ambassadøren.

– I de rundt 70 årene som har passert siden andre verdenskrig har Tyskland bare hatt åtte kanslere. Dermed er landet det politisk mest stabile i Europa, samtidig som landet er verdensmester i eksport. Det preger også valgkampen Angela Merkel ser ut til å vinne ved å ta det hele med ro, sier Friis Arne Petersen.

For Danmarks vedkommende ser han for eksempel et mulig partnerskap med Tyskland om å imøtekomme USAs krav om at Natos europeiske medlemsnasjoner må øke forsvarsutgiftene sine til to prosent av landenes bruttonasjonalprodukt. Men også når det gjelder miljø og matvareproduksjon tenker Danmark og Tyskland mange av de samme tankene.

Pragmatiske Merkel

Selv om Angela Merkel fortsetter som kansler betyr det ikke at fremtiden kan forutsies, påpeker Detlef Siegfried. Ett av Merkels kjennetegn er nemlig at hun navigerer etter virkelighetens uforutsigbarhet i stedet for å følge et fast ideologisk veikart.

– Derfor kan man ikke helt klart si hvilken retning regjeringen vil ta. Alt kan skje. Men tilliten til Merkel er der fordi folk tror hun reagerer på en edruelig og fornuftig måte, sier Detlef Siegfried.

I en ny serie på ti artikler ser Politiken nærmere på livet i Tyskland – på immigrasjon, på den skandalerammede tyske bilindustrien, på konflikten med Tyrkias president Erdogan, på den tyske skepsisen overfor bruk av kredittkort, og på landets trege bredbånd. Vi spør hva utfallet av valget i Europas sentrum vil bety – selv om kanslerspørsmålet later til å være avgjort på forhånd.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Valget i Tyskland
 2. Angela Merkel
 3. Martin Schulz
 4. Immigrasjon

Mest lest akkurat nå

 1. Trump vekker avsky etter minneord

 2. Nå kan du få «Regå» i hagen

 3. –1800–1900–2000. Solgt!

 4. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 5. Han er ny direktør i Jærmuseet

 6. Vogntog i trøbbel på Bokn