Nevøen til Berlin-mistenkt pågrepet i Tunisia

Nevøen til mannen som er mistenkt for å stå bak angrepet på et julemarked i Berlin, er pågrepet i Tunisia. Han sier onkelen ba ham slutte seg til ekstremistgruppa IS.

Anis Amri ble skutt og drept i bydelen Sesto San Giovanni nord i Milano natt til fredag. En politipatrulje hadde da stoppet ham for å kontrollere identitetspapirene hans.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Anis Amri, som er mistenkt for å ha kjørt et vogntog inn i et julemarked i Berlin, skal ha bedt nevøen om å sverge troskap til IS.

Det har nevøen sagt i avhør etter at han ble pågrepet i Tunisia fredag, ifølge en uttalelse fra landets innenriksdepartement.

Nevøen har innrømmet at han har vært i kontakt med onkelen, som også skal ha sendt ham penger slik at han skulle kunne reise til Tyskland.

Kilder i den tyske etterretningstjenesten sa tidligere i uka at den mistenkte hadde kontakt med imam Abu Walaa, omtalt som «IS’ nummer én i Tyskland», og som i november ble pågrepet av tysk politi.

I tillegg til nevøen ble to andre menn pågrepet i Tunisia samme dag. De tre er mellom 18 og 27 år, og tunisiske myndigheter melder at de skal være medlemmer av et ekstremistisk nettverk.

Sju tyske blant de drepte

En talsperson for Tysklands føderale politi sier at sju tyskere er blant de drepte i angrepet mot julemarkedet mandag.

De andre drepte er en italiener, en tsjekker, en ukrainer, en israeler og en polsk borger.

Tysk politi opplyser at ingen barn er blant de drepte, men vil foreløpig ikke gå ut med mer informasjon.

Tyske myndigheter sier at tilstanden er livstruende for flere av de 48 personene som ble såret i angrepet.

«Mest sannsynlig» alene

Amri ble skutt og drept i utkanten av Milano natt til fredag.

Tyske myndigheter startet fredag arbeidet med å avdekke hvorvidt Amri hadde noen medsammensvorne i planleggingen eller utførelsen av angrepet han er mistenkt for å stå bak, opplyste den tyske riksadvokaten.

Julaften sier en italiensk antiterror-tjenestemann at Amri hadde «alle kjennetegnene til en som var på flukt alene» da han ble skutt av politimenn natt til fredag, ifølge CNN.

Ifølge tjenestemannen så det ut til at Amri hadde hatt hastverk da han pakket sakene sine, og han hadde med seg litt over tusen euro i kontanter da han ble stoppet.

Amri skal ha hatt på seg tre bukser utenpå hverandre, og hadde ikke med seg mobiltelefon eller identitetspapirer.

Publisert: