Saudi-Arabia: Drapet på Khashoggi var en fryktelig feiltakelse

Saudi-Arabias utenriksminister kaller drapet på Jamal Khashoggi en «fryktelig feiltakelse», men hevder at kronprins Mohammed bin Salman ikke visste om det.

Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

  • NTB
Publisert: Publisert:

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir (t.h.), her sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo, sier kronprins Mohammed bin Salman var uvitende om drapet på Jamal Khashoggi. Foto: AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

I et intervju med den amerikanske TV-stasjonen Fox News søndag sier utenriksminister Adel al-Jubeir at saudiarabiske myndigheter først trodde at Khashoggi hadde gått ut fra konsulatet i Istanbul, der han sist ble sett gående inn den 2. oktober.

– Men etter meldinger fra Tyrkia begynte vi å etterforske, og da ble det klart at han var blitt drept inne på konsulatet, sier Jubeir i intervjuet.

- Beklagelig

Utenriksministeren legger til at saudiarabiske myndigheter ikke vet eksakt hvordan Khashoggi ble drept eller hvor levningene av ham befinner seg.

– Vi er fast bestemt på å få alle fakta på bordet, sier Jubeir videre. Han hevder at de som sto bak drapet, ikke handlet på ordre fra saudiarabiske myndigheter.

– Det er beklagelig, det som skjedde. Og det var en feiltakelse å forsøke å dekke over det, sier Jubeir. Men han fastholder at kronprins Mohammed bin Salman ikke visste noe om drapet, og han sier også til Fox at kong Salman har gitt beskjed om at de som sto bak drapet, vil bli straffet.

Voldsom kritkk

Det er første gang at en høytstående representant for saudiarabiske myndigheter offentlig kommenterer Khashoggi-saken.

Drapet på den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren har ført til voldsom internasjonal kritikk mot Saudi-Arabia, også fra landets nære allierte USA.

Men utenriksminister Jubeir sier han er sikker på at forholdet mellom Saudi-Arabia og USA «vil overleve dette».

Publisert:
  1. Saudi-Arabia
  2. Amerikansk politikk
  3. Mohammed bin Salman

Mest lest akkurat nå

  1. I en alder av 19 og 17 år har de vært på alle de 44 hyttene til Stavanger turist­forening

  2. Reaksjoner mot NRKs TV-bilder: Slik forsvarer kanalen vurderingene

  3. Han har toppet hitlister i hele verden, men i Stavanger vil han alltid være sønnen til Bente og Oli

  4. Matspesialist Maggi Gausel gir deg 19 sunne oppskrifter

  5. Butikktyv med kniv i Stavanger sentrum

  6. Lukakus gråt før seieren: – Chris, jeg elsker deg