Ekspert om Merkel: – Flyktningkrisen ble hennes akilleshæl

Angela Merkel har vært symbolet på politisk stabilitet i Europa, mener Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt. Men krisen i 2015 forandret alt.

Publisert: Publisert:

Kate Hansen Bundt er Tyskland-kjenner og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Flyktningkrisen ble hennes akilleshæl, sier Bundt til NTB.

Bundt er generalsekretær i Atlanterhavskomiteen og har i mange år fulgt tysk politikk tett. Ifølge henne vil Tysklands statsminister Angela Merkel bli husket spesielt godt for den sentrale rollen hun spilte under gjeldskrisen i eurosonen og under flyktningkrisen, de to store krisene som har preget europeisk politikk det siste tiåret.

– Hun har betydd politisk stabilitet i Tyskland og Europa i en periode der EU og Europa har vært igjennom store omveltninger, sier Bundt.

– Hun har vært den toneangivende røsten i EU de siste ti årene, sier hun.

Men under flyktningkrisen i 2015 valgte Merkel å åpne dørene for asylsøkere, i håp om en kollektiv løsning i EU der alle medlemsland tok sin del av byrden. Det skjedde ikke. I stedet stormet populistpartiet AfD fram på ytre høyre i Tyskland, mens velgerne straffet regjeringen hardt.

– Flyktningkrisen har utvilsomt vært den store utfordringen, konstaterer Bundt.

Tyske medier meldte mandag at Merkel har bestemt seg for ikke å stille til gjenvalg som leder i det kristenkonservative partiet CDU. Hun har ledet partiet i 18 år.

Publisert: