2019 har begynt – feiringen har gått verden rundt

Over et halvt døgn før Norge begynte det nye året 2019 lengst øst på kloden. Først ute til å feire var Samoa og Kiribati. Sist ut var USA.

2019 er i gang i alle verdens land etter å ha vandret fra tidssone til tidssone over et helt døgn. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Konfettien ble sluppet løs over folkemengden på Times Square for å markere inngangen til 2019. Foto: AP / NTB scanpix
Det tradisjonsrike fyrverkeriet over havnen i Sydney. Foto: AAP via AP / NTB scanpix
Fyrverkeri ble sendt opp fra Sky Tower i Auckland på New Zealand idet 2018 gikk over i 2019. Foto: Doug Sherring / AP / NTB scanpix
Fyrverkeri lyser opp himmelen over Triumfbuen i Paris under feiringen av det nye året. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
Fyrverkeri over Kreml i Moskva under den russiske nyttårsfeiringen. Foto: Denis Tyrin / AP / NTB scanpix
Slagkraftig inngang til det nye året i Japan. Den japanske kickbokseren Tenshin Nasukawa går ned etter å ha blitt slått til av amerikanske Floyd Mayweather Jr. under den første runden av en tre runder lang oppvisningskamp nyttårsaften utenfor Tokyo. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Klokken 11 norsk tid ble rakettene sendt opp fra de små øystatene i det sørlige Stillehavet. Feiringen var imidlertid noe dempet på Kiribati, en av flere stillehavsnasjoner som trues av følgene av den globale oppvarmingen og som i 2018 har stått fremst i kampen mot klimaendringer.

En time senere var det New Zealands tur, sammen med Fiji og Tonga, til å takke av 2018. I New Zealands største by Auckland hadde titusenvis av mennesker samlet seg rundt det 328 meter høye Sky Tower for å se på fyrverkeriet som ble sendt opp fra toppen av tårnet.

Sydney er kjent for sitt nyttårsfyrverkeri, og sviktet heller ikke denne gang. Minst 1 million mennesker samlet seg for å se på at 8,5 tonn fyrverkeri gikk i lufta.

Bryllup, fyrverkeri og tempelbesøk

I Japan ble det nye året ringt inn klokken 16 norsk tid. Tradisjonen tro sto tempelbesøk på manges program.

I Indonesias hovedstad Jakarta giftet over 500 par seg under et offentlig massebryllup, men fyrverkeriarrangementer ble avlyst av respekt for ofrene etter forrige ukes tsunami.

Nyttårsfeiringen går slag i slag fra øst mot vest i takt med jordklodens rotasjon. Moskva fulgt etter klokken 22 norsk tid, og en time senere var det fyrverkeri i Aten, trass i øsende regnvær.

I Ras Al Khaimah i De forente arabiske emirater forsøkte myndighetene å sette ny verdensrekord med en tolv minutter lang serie med spektakulært fyrverkeri.

I Paris samlet tusener av mennesker seg for å overvære det tradisjonelle fyrverkeriet og lysshowet på Champs-Élysées, og i Berlin møttes folk til fyrverkeri og konsert med blant andre Bonnie Tyler ved Brandenburger Tor.

Konfetti i regnvær

Etter Europa og Afrika fulgte Nord- og Latin-Amerika, der den mest kjente feiringen fant sted på Times Square i New York. Rundt én million frammøtte trosset det våte og kalde været for å se på en krystallkule som senket seg under nedtellingen, før konfettiregnet startet og fyrverkeri lyste opp himmelen. Chris

Aller sist ut er de tre amerikanske øyene Wake, Howland og Baker Island som ligger i Stillehavet, like ved datolinjen. De to sistnevnte øyene er for øvrig ubebodd av mennesker, så der blir det neppe fyrverkeri å se når øyene går inn i det nye året klokken 13 norsk tid første nyttårsdag. Da viser kalenderen på Samoa og Kiribati to timer inn i 2. januar.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer

  2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

  3. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

  4. Ryfylke har fått sin første vingård

  5. Fylkesordføreren: – Staten har en stor pengesekk

  6. 65 nye smittede på Nord-Jæren