Republikanere håper Kavanaugh blir godkjent lørdag

Republikanere mener FBI har renvasket Brett Kavanaugh for anklagene om seksuelle overgrep. De håper å kunne godkjenne ham som høyesterettsdommer lørdag.

Senator Dianne Feinstein omringet av journalister i Senatet torsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Demokraten Patrick Leahy fra justiskomiteen går inn i det sikrede rommet i kjelleren i Senatet hvor senatorene fikk lese FBI-rapporten etter tur torsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Demokrater i Senatet går på sin side hardt ut mot FBIs rapport og kaller granskingen mangelfull.

FBI gjenåpnet sist uke bakgrunnsgranskingen av Kavanaugh for å undersøke anklagene om at han begikk seksuelle overgrep på 1980-tallet.

Granskingen av president Donald Trumps dommerkandidat til høyesterett er bestilt av Det hvite hus på justiskomiteens anmodning. FBI fikk én uke på seg, og nå er den hemmeligstemplede rapporten klar. Torsdag skulle senatorene etter tur få lese den i et sikret rom på Capitol Hill.

– Ingen vitner

Flere republikanere ble først orientert om rapporten bak lukkede dører, blant dem justiskomiteens leder Chuck Grassley. Han fastslår at FBI ikke har funnet «noen antydninger til dårlig oppførsel» fra Kavanaugh.

Etterforskerne har ifølge ham ikke funnet vitner som kunne bekrefte noen av anklagene mot Kavanaugh. Grassley foreslår at Senatet godkjenner Kavanaugh i plenum lørdag.

Demokratene fremste senator i justiskomiteen, Dianne Feinstein, antyder på sin side at Det hvite hus har lagt strenge føringer for etterforskningen.

– Rapporten ser ut til å være produktet av en mangelfull etterforskning som var begrenset, kanskje av Det hvite hus, jeg vet ikke, sier senatoren fra California.

Republikanere på vippen

Kavanaugh har benektet anklagene som er rettet mot ham.

Blant Senatets 100 representanter er det tre republikanere og én demokrat som så langt ikke har sagt om de vil stemme for nominasjonen av Kavanaugh.

Republikanske Susan Collins fra Maine mener FBIs gransking tilsynelatende er svært grundig, men at hun personlig vil lese avhørene før hun tar en beslutning.

Også republikaneren Jeff Flake, som stilte seg bak kravet om gransking, antyder at han er beroliget av rapporten, ifølge The New York Times.

Ford ikke avhørt

Usikkerheten rundt tre av republikanernes knappest mulige flertall på 51 stemmer i Senatet, var årsaken til at resten av partiet gikk med på kravet om å gjenåpne FBI-granskingen.

Det skjedde dagen etter at etter at psykologiprofessor Christine Blasey Ford vitnet i justiskomiteen forrige uke.

Der fortalte hun at Kavanaugh forgrep seg på henne da han var 17 og hun var 15. FBI har verken avhørt Ford eller Kavanaugh i arbeidet med rapporten. Det hvite hus mener etterforskerne har fått frie tøyler i etterforskningen.

FBI har snakket med den andre kvinnen, Deborah Ramirez, som hevder Kavanaugh utsatte henne for et seksuelt overgrep i studietiden. I tillegg har de avhørt Kavanaughs studiekamerat Mark Judge, som ifølge Ford befant seg i rommet under det påståtte voldtektsforsøket.

«Brutal»

President Donald Trump mener kandidaten er blitt utsatt for en «brutal» behandling. Tirsdag kveld høstet han latter fra huiende fans da han under et valgmøte i Mississippi gjorde narr av Fords vitnemål i Senatet.

Senatorene Flake og Collins, samt Lisa Murkowski, som sitter på den tredje republikanske vippestemmen, fordømte alle Trumps uttalelser.

Fords vitnemål er gjennomgående blitt beskrevet som troverdig, noe også Trump ga uttrykk for i forrige uke.

Samtidig har over 1.700 amerikanske jussprofessorer signert et opprop med kraftig kritikk av Kavanaughs opptreden under senatshøringen. Dommeren mangler det «juridiske temperamentet» som kreves for å sitte i høyesterett, mener de.

Les også

 1. LES OGSÅ: Republikansk komitéleder mener FBI-rapport renvasker Kavanaugh

Publisert:
 1. FBI
 2. Demokratene, USA
 3. Republikanerne, USA
 4. Amerikansk politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Eksperter gransker hjerteproblemer hos vaksinerte tenåringer

 2. «Klovnen er borte»

 3. Per Inge Torkelsen er død

 4. Prøveordningen kan rett og slett være et signal om at politikerne trekker seg bort fra velgerne

 5. De solgte huset og gjorde noe de aldri hadde drømt om

 6. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre