Unntakstilstand på Maldivene – ekspresident pågrepet

Soldater har brutt seg inn i Maldivenes høyesterett, og landets ekspresident er pågrepet etter at sittende president Abdulla Yameen innførte unntakstilstand. 

Soldater patruljerer mandag kveld gatene i Male på Maldivene. Foto: Mohamed Sharuhaan / AP / NTB scanpix
  • Frode Kvam
Publisert: Publisert:
En enslig opposisjonstilhenger står foran en gruppe politifolk under en protest til støtte for politiske fanger i Male på Maldivene fredag. Foto: Mohamed Sharuhaan / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

80 år gamle Maumoon Abdul Gayoom er Yameens halvbror og styrte Maldivene i 30 år inntil øystatene holdt sitt første demokratiske valg i 2008. Kort tid etter at president Yameen erklærte unntakstilstand, ble ekspresidenten pågrepet i sitt hjem i hovedstaden Male, ifølge Gayooms datter.

80-åringen har stilt seg på opposisjonens side i den politiske krisen i landet og tatt til orde for at halvbroren må gi fra seg makten.

Krisen som ryster Maldivene, har tilspisset seg siden president Yameen nektet å føye seg etter en ordre fra høyesterett om å løslate eller frikjenne politiske fanger.

Soldater

Få timer etter at unntakstilstanden ble innført, trengte soldater seg inn i høyesterettsbygningen i Male, der dommere antas å ha søkt tilflukt, opplyser opposisjonspolitikeren Ahmed Maloof.

Ekspresident Mohamed Nasheed, som var landets første folkevalgte leder, ber folk om å motsette seg det han kaller en rettsstridig unntakstilstand.

Nasheed ble dømt til 13 års fengsel i en kontroversiell rettsprosess i 2015, men fikk siden asyl i Storbritannia. Høyesterettskjennelsen forrige uke banet også vei for at Nasheed kunne vende tilbake fra eksil og stille til valg når Yameens presidentperiode utløper senere i år.

Reiseråd

Domstolen gjeninnsatte i forrige uke også tolv folkevalgte som var blitt sparket ut av nasjonalforsamlingen etter at de skiftet side og sluttet seg til opposisjonen. Opposisjonen har gjentatte ganger mislyktes i forsøk på å få president Yameen stilt for retten for anklager om korrupsjon.

Unntakstilstanden gir omfattende fullmakter til sikkerhetsstyrker til å pågripe mistenkte uten å stille dem for en domstol.

Utenriksdepartementet i Oslo har foreløpig ikke endret sitt reiseråd for Maldivene. Danske myndigheter oppfordrer sine borgere til å være forsiktige og unngå større forsamlinger hvis de er i hovedstaden Male.

– Det er ingen rapporter om at turistområder eller Male lufthavn er berørt, heter det fra det danske utenriksdepartementet.

Publisert:
  1. Maldivene
  2. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

  1. Den drapssiktede fra Kongsberg bodde i Stavanger

  2. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

  3. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

  4. Startet tilbud de savnet selv: – Kjemperespons

  5. Økte strømpriser skaper hodebry for studentene

  6. – Demp forventningene, takk