To ukers nådetid for Merkel

Regjeringen er i første omgang reddet, men regjeringspartiene CSU og CDU står fast i konflikt som kan bryte ut i lys lue etter EU-toppmøtet om to uker. Merkel er under press.

UNDER PRESS: Angela Merkel har aldri før vært presset hardere i asylpolitikken. Ofrer hun sin innenriksminister, er det formodentlig et farvel til makten for dem begge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I første omgang berget den fortsatt unge, tyske regjeringen livet. Og Angela Merkels åpne flyktningpolitikk står fortsatt, men aldri har kritikken vært så hard og reglene så nær ved å bli endret. Den eskalerende striden mellom søsterpartiene CDU og CSU er ikke avblåst – bare utsatt i to uker, noe som blir en hard prøve for en presset Angela Merkel.

Etter en anspent uke med skarpe vendinger mellom de to kristenkonservative partiene, CSU fra Bayern og Angela Merkels CDU, lyktes man mandag med å finne et kompromiss. Innenriksminister Horst Seehofer, CSU, fikk på et møte i partiledelsen i München medhold i å gi kansleren frist til slutten av juni å finne en felles, europeisk løsning på problemene.

Hvis det ikke lykkes, insisterer CSU på å innføre nye lover og regler, slik at asylsøkere som kommer til tyske grenser fra et annet EU-land, ikke slippes inn. Merkel på sin side sto etter inngåelsen av et kompromiss – som åpenbart ikke sitter dypt – fast på at hun er imot et nasjonalt sololøp i asylspørsmålet og ikke aksepterer det.

Ifølge Angela Merkel er det «et spørsmål om mandat over retningslinjene» å tilbakevise flyktninger som er registrert i andre land, ved grensen til Tyskland. På en pressekonferanse hevdet Horst Seehofer imidlertid at han ikke har hørt noe om mandater fra Merkel.

– Overfor meg har hun ikke snakket om mandater for retningslinjene – det vil også være uvanlig mellom to partiledere, sa innenriksministeren.

I en kommentar til nettutgaven av den store avisen Süddeutsche Zeitung, er det imidlertid ingen tvil om hvordan konflikten kan ende:

– I det øyeblikk Seehofer gjennomfører sin avvisning uten avtale, kan kansleren sparke ham fra regjeringen for ikke å miste autoritet, kommenterer avisen.

Felles skjebne

Hvis 63-årige Angela Merkel sparker sin erfarne innenriksminister, 68-årige Horst Seehofer, er det formentlig et farvel til makten for dem begge. En avskjedigelse av ministeren vil bety at regjeringen og det flere tiår gamle, nære forholdet til CSU faller fra hverandre. Hvis det skjer, er Horst Seehofers rolle i tysk toppolitikk utspilt, samtidig som at Angela Merkel neppe vil stå i spissen for CDU, hvis krisen ender med nyvalg.

På en pressekonferanse i Berlin manet Angela Merkel til forsoning. To ganger svarte hun «ja» på spørsmålet om hvorvidt hun kan fortsette «et fortrolig samarbeid» med Horst Seehofer, før hun slo fast:

– Jeg tror at det lønner seg, hvis CDU og CSU holder fast i hverandre.

Om det lykkes, er i stor grad opp til kansleren selv. Hun innledet mandag kveld en maraton av forhandlinger og forsøk på å finne alliansepartnere innen sin nye deadline, EU-toppmøtet i slutten av denne måneden. I Bundeskanzleramt i Berlin mottok Angela Merkel Italias nye statsminister, Giuseppe Conte, for blant annet å drøfte asyl.

Tirsdag fortsetter Angela Merkel sonderingene ved et møte med Frankrikes president, Emmanuel Macron. Målet for kansleren er å finne frem til en europeisk avtale på toppmøtet den 28. og 29. juni, slik at CSUs planer om å avvise asylsøkere ved den tyske grensen, faller bort. Hvis ikke det lykkes, vil striden mellom de to søsterpartiene igjen bryte ut i lys lue seinest 1. juli.

62 punkter godkjent

Bakgrunnen for konflikten som truer med å velte regjeringen mellom de to søsterpartiene i den såkalte Union og sosialdemokratene i SPD på den andre siden etter bare rundt 100 dager, er en overordnet plan utarbeidet av Horst Seehofer. 62 av planens punkter kunne sjefen hans, forbundskansleren, godkjenne, men ett – om å avvise asylsøkere som kommer til tyske grenser fra et annet EU-land – nedla hun veto mot.

På mandagens møte i München vedtok CSU at man i første omgang vil avvise asylsøkere ved grensen, som tidligere er blitt avvist av Tyskland eller et annet EU-land. Forslaget ble godkjent av Angela Merkel, men CSU gikk et skritt videre og påla Horst Seehofer å gjennomføre forberedelser til å avvise tallrike asylsøkere ved tyske grenser.

Kansleren vil i løpet av de kommende dagene forsøke å inngå avtaler med andre land som er presset av asylsøkere, som Østerrike, Italia, Hellas og kanskje Spania.

Fallende kriminalitet

Også på den andre siden av Atlanteren er det stor interesse for den tyske asylpolitikken. USAs president Donald Trump, som tidligere har kritisert Angela Merkels åpne grenser, skrev på Twitter:

– Folket i Tyskland vender seg imot sine ledere, mens integrasjonen ryster den allerede skjøre koalisjonen i Berlin. Kriminaliteten i Tyskland stiger. Det er en stor feil, begått over hele Europa, å slippe inn millioner av mennesker, som så voldsomt og voldelig har endret kulturen.

Til tross for tre svært omtalte drap på tyske tenåringsjenter begått av asylsøkere, hvorav rettssaken mot den ene, en ung mann fra Afghanistan, som er tiltalt for å ha drept en 15 år gammel jente, ble innledet i byen Landau, er kriminaliteten imidlertid ikke stigende. Den nye statistikken over kriminalitet, som Horst Seehofer nettopp har offentliggjort, viser tvert imot at antallet forbrytelser i Tyskland falt med 10 prosent i fjor.

Under presentasjonen av tallene i forrige måned, slo Horst Seehofer fast:

– Når det gjelder kriminalitet begått av flyktninger, var antallet fallende.

Det hindret ikke Donald Trump i å fortsette med enda en tweet:

– Vi vil ikke at det som har skjedd med innvandringen i Europa, skjer her.

Med dyp konsentrasjon har Angela Merkel nå innledet to avgjørende uker i sin karriere som kansler.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert:
 1. Angela Merkel
 2. Tyskland
 3. Asylpolitikk
 4. Europa
 5. Populisme

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kommer ruske­været

 2. Turist på fiske­tur tipset om lokalt tal­ent. Nå skal han prøve seg i uten­landsk klubb

 3. Ten­årings­gutter kan ha blitt rammet av Tik­tok-trend: Bruker en spesiell låt til å navn­gi over­gripere

 4. Her er årets første Viking-lag: – Kommer til å være tunge i beina

 5. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

 6. Nye karan­tene­regler gir enorm hurtig­test­på­gang