Krisemøte på Cuba etter colombiansk nei

Den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen møtes på Cuba til nye samtaler, dagen etter at folkeavstemningen endte med et nei til fredsavtalen. Norske spesialutsendinger skal være med.

En tilhenger av fredsavtalen i Colombia gråter etter at det ble klart at folket har stemt nei til avtalen. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg gir ikke opp. Jeg vil kjempe for fred til den siste dagen i min periode, sa Colombias president Juan Manuel Santos etter det nedslående resultatet i søndagens folkeavstemning. Han slår fast at våpenhvilen med FARC-geriljaen skal videreføres.

President Santos har nå beordret sine forhandlere om å dra tilbake til Cuba, hvor fredsavtalen ble utformet. Der skal de drøfte veien videre med sammen med FARC-lederne.

Også FARC-leder Rodrigo Londoño har slått fast at han ønsker å jobbe videre for fred.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til NTB at Colombias utenriksminister har bedt om at norske spesialutsendinger blir med til Havanna for å diskutere alternativene videre.

– Vi har kommunisert til begge parter at vi stiller oss til disposisjon og er tilgjengelige for å finne løsninger på sikt. Vi må også trekke inn opposisjonen som sier de ønsker fred og høre hva de mener er løsningen, sier Brende, som selv var til stede under signeringen av fredsavtalen i forrige uke.

Colombias president Juan Manuel Santos avgir sin stemme i folkeavstemningen. Foto: John Vizaino / Reuters / NTB scanpix.

Oppslutning

Fredsavtalen ble forkastet av et knepent flertall på 50,2 prosent i folkeavstemningen. 49,8 prosent stemte ja, og færre enn 54.000 stemmer skilte de to sidene.

Nei-siden, med tidligere president Alvaro Uribe som en viktig aktør, har blant annet kritisert regjeringen for å gi for mange innrømmelser til FARC. Blant annet har punktet om at tidligere medlemmer som tilstår forbrytelser slipper med samfunnstjeneste fått kritikk.

Etter at valgresultatet ble kjent etterlyste Uribe «en stor nasjonal pakt», og insisterte på «korrektiver» som garanterer respekt for grunnloven, for private bedrifter og rettferdighet uten straffefrihet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han sa ikke noe om hvorvidt han vil slutte seg til Santos og forsøke å redde avtalen

Norsk skuffelse

– Jeg tror ikke det er noen annen vei videre enn videre forhandlinger, og jeg tror ikke myndighetene var forberedt på et nei. Det er ingen som ønsker at man skal fortsette krigen. Man må forhandle fram en ny avtale som er strengere med tanke på straffereduksjon og straffefrihet, en ny avtale som må bli mer akseptabel for en større del av befolkningen, sier Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther, førsteamanuensis i latinamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Utenriksminister Brende frykter konsekvensene hvis man ikke får på plass en fredsavtale.

– Den væpnede konflikten vil fortsette. Nye liv vil kunne gå tapt, flere vil bli interne flyktninger, og situasjonen blir usikker og polarisert, tror Brende.

I norske miljøer som følger Colombia tett, er skuffelsen over valgresultatet stor.

FARC-leder Rodrigo Londoño følger TV-sendingen etter folkeavstemningen i Colombia fra Havanna. Foto: Enrique de la Osa / Reuters / NTB scanpix.

– Dette er en katastrofe for Colombia. En avtale som det har tatt fire år å forhandle seg fram til, har nå blitt verdiløs. Dette er et veldig stort tilbakeskritt, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge i en epost.

Les også

 1. Shakira ber colombianerne si ja til fredsavtalen

 2. Colombia velger mellom krig og fred

Publisert:
 1. Colombia
 2. Fredsforhandlinger
 3. Borgerkrig

Mest lest akkurat nå

 1. Korona­tiltak på Nord-Jæren for­lenges: – Vi kjøper oss litt tid

 2. For 20 år siden fikk søskenparet fra Figgjo en idé. I dag er de med på å drive en milliardbutikk

 3. Mobbe­sak i Bjerkreim ikke for­eldet: – Godt å kjenne at følel­sene mine ikke har gått ut på dato

 4. Viking får bot etter Berntsen-exiten: - Vi mener dommen er feil

 5. SV vil la rikinger finansiere Stavanger-inspirert reform

 6. Ordførere frykter kø-katastofe og ber Nye Veier overta ny E39 Osli-Ålgård