Hver flystyrt 11. sep­tember minnes med ett minutts stillhet

Når 20-årsdagen for terrorangrepene markeres lørdag, blir det holdt ett minutts stillhet for hvert av flyene som ble fløyet inn i bygninger eller styrtet.

Klokken 9.03 fløy kaprere et fly inn i det søndre tårnet i World Trade Center på Manhattan. Det er ett av seks klokkeslett som markeres med ett minutts stillhet på 20-årsdagen for terrorangrepene.
 • NTB-Fredrik Ljone Holst
Publisert: Publisert:
Ved minnesmerket i New York har noen plassert et amerikansk flagg ved navnet til Michael F. Judge, som var prest i brannvesenet i New York og døde 11. september 2001. På 20-årsdagen lørdag skal navnene på alle de drepte leses opp i en minneseremoni ved Ground Zero.
Installasjonen «Hyllest i lys» symboliserer de to tårnene i World Trade Center. Det lyser opp nattehimmelen hvert år på årsdagen for angrepene.

Klokken 8.46 om morgenen i New York blir det stille ved Ground Zero, åstedet for det første angrepet. Det er samme klokkeslett som American Airlines' rute 11 krasjet inn i det nordlige tårnet i World Trade Center. Flyet var på vei fra Boston til Los Angeles da det ble kapret.

I løpet av noen høydramatiske timer skulle USA og verden innse at kapringen var en del av en koordinert selvmordsaksjon utført av al-Qaida. Fire fly ble kapret og brukt i det verste angrepet i USA siden andre verdenskrig. Nesten 3.000 mennesker ble drept.

Biden besøker tre minnesteder

President Joe Biden er ventet til seremonien på Manhattan, der mannskaper fra brannvesenet og politiet skal stå æresvakt, skriver nettavisen Deadline. Mange av dem som døde i angrepet, var mannskaper fra nødetatene som rykket ut for å redde liv.

– Presidenten og førstedamen vil hedre og minnes livene som gikk tapt for 20 år siden ved å reise til alle de tre stedene som ble rammet 11. september, skriver Det hvite hus i en pressemelding.

Minnemarkeringen ved Ground Zero er for pårørende og overlevende, som blant annet skal lese opp navnene på alle ofrene. Også de som ble drept av en bombe i garasjen under World Trade Center i 1993, skal hedres lørdag. Opplesingen begynner etter det første stille minuttet.

Markerer seks hendelser

Ifølge ABC News New York er det lagt inn til sammen seks minutter der opplesningen stopper og de døde hedres med stillhet. Klokken 9.03 den skjebnesvangre dagen for 20 år siden styrtet kaprerne et fly inn i det andre tårnet i World Trade Center. En drøy halvtime senere – klokken 9.37 – styrtet et fly inn i forsvarsdepartementet Pentagon i Washington.

Ett minutt før klokken slår 10, skal de fremmøtte markere tidspunktet da det første tårnet kollapset. De uvirkelige TV-bildene av skyskraperen som nærmest går i oppløsning gikk verden over.

Pennsylvania

Fire minutter senere styrtet United Airlines' rute 93 på et jorde i Pennsylvania. Flyet tok av fra Newark den morgenen og var på vei til San Francisco da det gikk i bakken ved Shanksville. Flere av passasjerene forsøkte å ta tilbake kontrollen fra kaprerne før flyet styrtet. Det er aldri bekreftet hva som var flyets mål, men det antas at det var på vei mot Det hvite hus eller Kongressen i Washington.

Pentagon og Shanksville er de to andre stedene president Biden skal besøke på 20-årsdagen. I Shanksville skal George W. Bush, som var president 11. september 2001, holde en tale ved minnesmerket for rute 93. Seremonien i Pennsylvania strømmes direkte på minnestedets Facebook-side. Koronahensyn gjør at bare pårørende og inviterte gjester kan være fysisk til stede.

Søyler av lys

Det siste minuttet med stillhet i New York markeres klokken 10.28, da det nordlige tårnet i World Trade Center raste. Minneseremonien er ventet å vare til rundt klokken 12.30 lørdag formiddag.

Etter seremonien åpner minnestedet for publikum klokken 15 og er åpent til midnatt. På kvelden lyses himmelen opp av installasjonen «Hyllest i lys». To blå lyssøyler som symboliserer de to tårnene, lyser natten gjennom i det som er en årlig markering.

Publisert:
 1. Terrorangrepet i USA 9/11
 2. United Airlines
 3. Pentagon
 4. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Fortviler over kommunens nye krav: – Ikke gjennomtenkt

 2. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 3. Har bodd i Tananger i to måneder. Nå tar mormor med seg Zlata (9) og Demid (3) hjem til Ukraina

 4. Jærbanen stengt etter hendelse

 5. Nye SUS sprekker med 450 millioner: «Det har vært en urovekkende prisøkning»

 6. Tusenvis gikk i tog – her ser du bildene