Tegnell: For mange har dødd for tidlig i Sverige

Sverige burde iverksatt flere tiltak for å bremse koronasmitten allerede fra begynnelsen, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

Publisert: Publisert:

Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige sier det hadde vært bra å teste flere eldre for korona, men i intervjuer onsdag svarer han ikke konkret på hva slags ytterligere tiltak landet burde ha tatt for å hindre smitte. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix

  • NTB-TT
iconDenne artikkelen er 140 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Hvis vi skulle støtt på samme sykdom med nøyaktig det vi vet om den i dag, tror jeg at vi ville landet på å gjøre en mellomting mellom det Sverige gjorde og det som resten av verden har gjort, sier Tegnell i et intervju med Ekot på Sveriges Radio.

På spørsmål om hva han mener med en mellomting, svarer han:

– Ja, jeg tror det finnes forbedringspotensial i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Og det ville vært bra å vite mer nøyaktig hva man skal stenge for å hindre smittespredningen bedre.

Samtidig stiller han spørsmål ved om det ville vært lurt å stenge ned alt på en gang, slik flere andre land har gjort.

– I bakspeilet

Overfor nyhetsbyrået TT sier han at han ikke tar mer selvkritikk i intervjuet med Sveriges Radio enn han har gjort tidligere.

– Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart. Men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sier han.

Han sier imidlertid at det ville vært bra å teste flere, særlig beboere på pleiehjem.

Mange har stilt spørsmål ved om det høye dødstallet i Sverige skyldes myndighetenes strategi om ikke å innføre like inngripende tiltak som mange andre land. Tegnell mener det er vanskelig å svare på.

– Også land som har hatt total lockdown har hatt mange tilfeller i eldreomsorgen.

I verdenstoppen

Sverige har til nå registrert 4.468 døde blant koronasmittede, mens tallet i Norge er 237. Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

Landet har fulgt en strategi med for det meste frivillige tiltak, men med klare råd om å holde sosial avstand og god håndhygiene. Men landet har ikke stengt grensene, og barn har fått gå på skolen i hele perioden. Samtidig har de over 70 år blitt rådet til å beskytte seg selv mot smitte og holde seg mest mulig hjemme.

Målet har vært å skape flokkimmunitet, men forskningen hittil tyder på at viruset ikke smitter slik eksperter antok i begynnelsen. Dermed har ikke flokkimmuniteten blitt så stor som håpet. Samtidig dør det fortsatt nærmere 50 koronasmittede personer i Sverige hver eneste dag.

Publisert:

Korona-viruset

  1. Pasienter med mistanke om smitte kan bli liggende i korridor

  2. Melby vil ha endringer i fra­værs­reglene på videre­gående skole ut skole­året

  3. Åpent for søknader i tredje krisepakke til idretten

  4. Ny smittebølge møtes av målrettede tiltak istedenfor massenedstenginger

  5. Når pandemien er over…

  6. WHO-studie: Remdesivir er ineffektivt i behandling av covid-19

  1. Korona-viruset
  2. Sverige
  3. Koronaviruset