– Trump stilte oljeultimatum til Saudi-Arabia

USAs president Donald Trump presset Saudi-Arabia til å avslutte oljepriskrigen med Russland ved å true med stans i USAs militærstøtte, ifølge Reuters-kilder.

Oljepriskrig mellom Opecs største medlemsland Saudi-Arabia og ikke-medlemslandet Russland, samt koronakrisen, har bidratt til de stadig fallende oljeprisene i år. Amerikansk oljeindustri mistet i likhet med andre oljeproduserende land inntekter.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fire kilder som sier de har kjennskap til en telefonsamtale mellom Trump og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman 2. april, hevder dette overfor Reuters.

Ifølge kildene sa Trump til kronprinsen at med mindre Opec kuttet i oljeproduksjonen, ville Trump være ute av stand til å stanse Kongressen fra å trekke amerikanske soldater ut av Saudi-Arabia.

Ifølge en amerikansk kilde ble bin Salman satt ut på grunn av trusselen og beordret sine rådgivere til å forlate rommet slik at han kunne fortsette samtalen med Trump alene, hevder kilden. Ti dager senere ble produksjonskuttet kunngjort.

I et intervju med Trump i Det hvite hus onsdag kveld, spurte Reuters ham om han hadde sagt til kronprinsen at USA kunne komme til å trekke sine styrker ut av Saudi-Arabia.

– Jeg trengte ikke å si det til ham, svarte Trump.

– Jeg trodde at han og president Vladimir Putin var svært fornuftige. De visste at de hadde et problem, og så skjedde dette, sa Trump videre.

På spørsmål om hva han sa til kronprinsen, svarte Trump:

– De hadde problemer med å enes. Jeg hadde et telefonmøte med ham, og vi var i stand til å inngå en avtale om produksjonskutt.

Saudiarabiske myndigheter har ikke svart på henvendelser om å kommentere saken. En saudiarabisk tjenestemann understreker at hele Opec+, det vil si Opec samt en gruppe samarbeidsland med Russland i spissen, sto bak produksjonskuttet.

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. Oljeprisen
  3. Saudi-Arabia

Mest lest akkurat nå

  1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

  2. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

  3. Neste uke flyttes korona­vaksineringen i Stavanger

  4. Riks­revisoren kan ikke granske pendler­bolig-saken: – Det kan vi takke Stor­tingets president­skap for

  5. Toppscorer for gammel storhet - vil senke klubben som ikke ga ham sjansen

  6. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm