Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv

Tyrkias militære offensiv i Syria er galskap og reiser spørsmål ved hvordan NATO fungerer, mener Frankrikes president Emmanuel Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte pressen i Brussel etter EU-toppmøtet fredag. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg mener at det som har pågått de siste dagene, er et alvorlig feilgrep av Vesten og av NATO i regionen, sa Macron da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel fredag.

Han viser til NATO-allierte Tyrkias offensiv mot den kurdiske militsen som med støtte fra en USA-ledet koalisjon bidro til å bekjempe IS på slagmarken i Syria. At amerikanerne skulle trekke ut soldatene som har vært stasjonert sammen med kurderne, fikk Macron vite om «via en tweet».

Få dager etter rykket den tyrkiske hæren inn i det nordøstlige Syria, og Trump har fått kraftig kritikk for å ha vendt sine kurdiske allierte ryggen.

– Jeg tror dette vil svekke vår langsiktige troverdighet i det å finne partnere på bakken som vil kjempe ved vår side, i den tro at de vil bli beskyttet på lengre sikt, sa Macron og la til:

– Det reiser også spørsmål ved hvordan NATO virker.

Fransk retrett

President Donald Trumps beslutning om tilbaketrekning, som han kunngjorde på Twitter, banet vei for Tyrkias offensiv og tvang også Frankrike til å trekke sine spesialsoldater ut av det syriske området.

– Som alle andre, innså jeg da at en annen NATO-makt hadde besluttet å angripe partnere i koalisjonen som kjemper mot Den islamske staten (IS), sa Macron ifølge Reuters.

Den franske presidenten mener det nå er på tide at han, Tysklands statsminister Angela Merkel og britiske Boris Johnson tar grep og får i stand et møte med president Recep Tayyip Erdogan i løpet av de kommende ukene.

Solidaritet

Håpet er at de fire vil oppnå en felles forståelse om hva den transatlantiske militæralliansen NATO «kan og skal være i dette øyeblikket», sier Macron om møtet.

I mellomtiden skal de tre NATO-landene koordinere tett i kommunikasjonen med Erdogan, Trump og Russlands president Vladimir Putin, sa Macron.

– Vi må forstå hvor Tyrkia vil hen, og hvordan vi kan få dem tilbake til mer fornuftige posisjoner som lar Tyrkia forene indre sikkerhetshensyn med våre agendaer og solidariteten som må finnes innad i NATO, sier den franske presidenten.

– Det tyrkerne prøver å gjøre, er galskap, mener Macron.

Flere NATO-land har fordømt Tyrkias militæraksjon og har gått til det uvanlige skritt å innføre våpenembargo mot en alliert. Generalsekretær Jens Stoltenberg har bedt Tyrkia være tilbakeholdne og har uttrykt bekymring for ytterligere destabilisering i Syria.

Publisert: