Gresshoppeinvasjon får Somalia til å erklære nasjonal krise

Ørkengresshopper raserer matavlingene i en av verdens fattigste og mest sårbare regioner. Bade Somalia og Pakistan erklærer nå invasjonen for en krise.

Ørkengresshopper i Nasuulu-reservatet nord i Kenya. Milliarder av gresshopper har inntatt også deler av Kenya, som opplever den verste invasjonen av skadedyrene på 70 år.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
Ørkengresshopper er en art som stort sett lever i ensomhet, inntil en kombinasjon av ulike forhold, inkludert varmt og fuktig vær, får dem til å formere seg og danne massive svermer.
Småfly sprayer gift over en sverm av ørkengresshopper nord i Kenya lørdag. Eksperter mener dette tiltaket er den eneste effektive måten å bekjempe skadedyrene på.
Gresshoppene er store som menneskefingre og spiser det meste av vegetasjon de kommer over. I én av svermene som ble observert i Kenya, kan det ifølge FAO ha vært opptil 200 milliarder ørkengresshopper.
Svermer med ørkengresshopper kan på kort tid fortære hele avlinger med for eksempel mais eller erter. Her spiser de på et akasietre nord i Kenya, i bakgrunnen er et fly som sprayer skadedyrene med gift.
Ørkengresshopper i Nasuulu-reservatet nord i Kenya. Milliarder av gresshopper har inntatt også deler av Kenya, som opplever den verste invasjonen av skadedyrene på 70 år.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Millioner av mennesker i Øst-Afrika sto allerede i fare for å rammes av en ny sultkatastrofe da tykke skyer med insekter begynte å ødelegge avlinger.

– Ørkengresshoppene er uvanlig store og fortærer enorme mengder mat fra avlingene og annen føde, heter det fra landbruksdepartementet i Somalia søndag.

De enorme svermene er ifølge eksperter et resultat av ekstreme svingninger i været i Øst-Afrika. Årets gresshoppeinvasjon mangler allerede sidestykke i størrelse og skadepotensial, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.

Sluker hvete og mais

Milliarder av gresshopper truer matforsyningen for mennesker og deres husdyr også i Etiopia og ikke minst i Kenya, der det er snakk om det verste utbruddet på 70 år.

Også Sør-Asia er rammet. I Pakistan erklærte myndighetene nylig krisetilstand på grunn av den verste invasjonen av ørkengresshopper på 20 år.

Gresshoppene skal ha kommet fra Iran allerede i juni og har rammet avlingene av bomull, hvete og mais i store områder i den sørvestlige delen av landet, skrev nyhetsbyrået DPA i helgen.

Gode værforhold og sen reaksjon fra myndighetenes side har bidratt til spredningen av gresshoppene helt til Khyber nordvest i landet.

Fly sprøyter gift

Somalia ble søndag det første landet på Afrikas Horn som erklærer nasjonal krise i møte med gresshoppene. Målet er å styrke den nasjonale kampen mot de sultne skadedyrene.

For å bekjempe dem er det satt inn fly som sprøyter insektmidler både i Kenya, Etiopia og Somalia.

Eksperter mener dette er den eneste effektive måten å få bukt med skadedyrene på. Faren er at svermene sprer seg til Uganda og Sør-Sudan, og FN sier det trengs rundt 700 millioner kroner umiddelbart for å øke denne innsatsen i regionen.

Rask formering

Den østafrikanske organisasjonen for bekjempelse av ørkengresshopper forsikrer at de gjør sitt beste for ikke å ramme andre typer insekter som pollinerer planter.

Hvis ikke situasjonen kommer under kontroll, kan det være 500 ganger så mange gresshopper til sommeren, advarer FN.

Ørkengresshopper er en art i gresshoppefamilien som stort sett lever i ensomhet, inntil en kombinasjon av ulike forhold får dem til å formere seg og danne massive svermer.

Tørke og flom

Klimaforsker Abubakr Salih Babiker i Nairobi sier de enorme svermene har sammenheng med klimaendringene. I Øst-Afrika var det omfattende tørke for et par år siden. Stigende temperaturer i havet utenfor Øst-Afrika bidro til ekstreme nedbørsmengder i fjor – og varmt og fuktig vær er ideelt for gresshopper når de formerer seg.

Tørrere vær ventes i juni, men inntil da fryktes det at mer nedbør over hele regionen vil gi ny vegetasjon som igjen vil gjøre gresshoppene i stand til å formere seg i massive antall.

Sett i et historisk perspektiv er situasjonen ikke unik. Den pågående invasjonen er foreløpig definert som en «økning» av FAO.

Hvis situasjonen forverres og varer i et år eller mer, vil ørkengresshoppenes herjinger gå inn i historien som den sjuende store utbruddet siden 1900. Det forrige varte fra 1987 til 1989.

Publisert:
  1. Somalia

Mest lest akkurat nå

  1. Sju Sola-fly innstilt i dag

  2. – Jeg vet at det var kunder som ikke gikk til meg og handlet fordi jeg var homofil

  3. Rebwar reddet svigerinnen fra drukningsdøden

  4. Denne plattformen skal ikke produsere olje og gass: – Den er kjempekul

  5. Politiansatte varslet 101 ganger på fire år - men direktoratet sier ikke hvor mange forhold som var kritikkverdige

  6. Alt du trenger å vite om Gladmatfestivalen