Rapport om MAX-ulykkene: – Boeing feilberegnet pilotenes reaksjoner

Boeing må rette mer oppmerksomhet mot hvordan piloter reagerer i krisesituasjoner, fastslår den amerikanske havarikommisjonen i en sikkerhetsvurdering.

Publisert: Publisert:

Et Boeing 737 MAX 8-fly skal ta av under en test i Seattle i september. Foto: Ted S. Warren, AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. I etterkant av Etiopia-ulykken ble flytypen satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden.

Den amerikanske havarikommisjonen National Transportation Safety Board (NTSB) fastslår i sin sikkerhetsvurdering av ulykkene, som ble offentliggjort torsdag, at Boeing og USAs luftfartsmyndighet (FAA) må være mer realistiske når de vurderer hvordan piloter reagerer på krisesituasjoner.

– Vi så i disse to ulykkene at pilotene ikke handlet på den måten Boeing og FAA har antatt at de skulle gjøre, sier leder Robert Sumwalt i NTSB.

Pilotene hadde i forkant av begge ulykkene store problemer med å kontrollere flyet da et kontrollsystem ble aktivert som følge av feilaktige signaler. Pilotene ble møtt av et kaos av alarmer og signaler i cockpiten, noe Boeing, under FAAs overvåking, ikke tok med i sine beregninger, mener NTSB.

Flere alarmer og indikasjoner i cockpiten kan øke pilotenes arbeidsmengde og kan også gjøre det vanskeligere å identifisere prosedyrene piloten må gå gjennom, heter det i rapporten.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Koronavinteren kommer. Dette er scenarioene Norge må forberede seg på.

  2. Kystbussen evakuert etter bombesnakk

  3. Vil kaste Myrhol som FNB-leder: - Jeg er selvfølgelig sjokkert

  4. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  5. De ville finne ut hva som beskyttet mot hjerteinfarkt. Resultatet overrasket forskerne

  6. Birgit Skarsteins søster snakker ut: – Vi satt og gråt på badegulvet i én time