Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie

En palestinsk familie har mistet åtte medlemmer, fem av dem barn, i et israelsk angrep på Gazastripen. Ifølge naboer ble familien forvekslet med en annen.

Palestinere ser på krateret som ble skapt da en israelsk rakett drepte åtte medlemmer av samme familie sentralt på Gazastripen. Israels taktikk med å angripe boligene til militante palestinere får kritikk ettersom de også koster mange sivile livet.
 • NTB-AP
Publisert: Publisert:
En eldre palestinsk mann passerer stedet der familiens bolig sto inntil onsdag kveld.
Palestinere sørger over de åtte som ble drept i et israelsk rakettangrep sent onsdag kveld.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En av de drepte hadde ifølge naboer og bekjente samme navn som en kommandant i Islamsk hellig krig (Jihad).

Det israelske militæret har oppgitt at angrepet var rettet mot kommandanten Rasmi Abu Malhous.

Men ifølge naboer i byen Deir al-Balah var det en annen mann som ble drept i angrepet natt til torsdag. Noen av dem sier den drepte var kommandantens bror, som ikke var med i noen militant gruppe. I tillegg ble to kvinner og fem barn under 13 år drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. Blant dem tre gutter på to, tre og sju år.

Huset ble lagt fullstendig i grus i angrepet. Bomben har skapt et stort krater, og madrasser, ransler, skolebøker og klær lå strødd etter angrepet.

Fredag opplyste det israelske militæret at det innledes en granskning av «uventet» skade mot sivile på Gazastripen under militæroperasjonen.

– Ble ikke advart

Naboer sier at angrepet kom uten forvarsel.

– Hvis det hadde kommet et varsel, ville ingen ha ventet på død og ødeleggelse som denne, sier Abdelhaj Musleh til nyhetsbyrået AP.

I alt er 34 mennesker drept i de israelske luftangrepene denne uken. Ifølge palestinske menneskerettsgrupper var 16 av dem sivile. Taktikken med å gå til målrettede angrep mot boligene til militante palestinere har ført til internasjonal kritikk, og Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har startet en forundersøkelse.

Selv mener Israel at taktikken er vellykket.

– Fiendene våre har fått budskapet. Vi kan nå alle selv når de er i sengene sine, sa statsminister Benjamin Netanyahu da han tidligere i uken besøkte en gruppe soldater for å gratulere dem med det han kalte en vellykket operasjon.

Protester avlyst

Israel selv framholder at militæret tar alle nødvendige forholdsregler for å unngå unødvendige sivile tap.

De israelske angrepene har kun vært rettet mot Islamsk jihad, ikke Hamas som har kontrollen i den palestinske enklaven. Hamas kunngjorde fredag at de ukentlige demonstrasjonene langs grensen til Israel er avlyst, tilsynelatende i et forsøk på å bevare roen.

Islamsk jihad har denne uken skutt om lag 450 raketter mot Israel. De fleste har landet i åpne landskap eller blitt avskåret av det israelske rakettforsvaret. Ingen israelere er drept.

En våpenhvile trådte i kraft torsdag morgen. Etter dette ble det igjen meldt om enkelte rakettangrep, og natt til fredag gjenopptok Israel luftangrepene. Fredag meldte israelske myndigheter at angrepene var avsluttet.

Publisert:
 1. Midtøsten
 2. Israel/Palestina
 3. Konflikt
 4. Israel
 5. Hamas

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til værs

 2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 4. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste

 5. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 6. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen