Avis: Trump tapte 10 milliarder kroner på 80- og 90-tallet

President Donald Trump led så store økonomiske tap mellom 1985 og 1994 at han i åtte av de årene ikke betalte skatt, ifølge New York Times.

President Donald Trumps skattepapirer er svært ettertraktet i USA. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Sammenlagt tapte presidenten 1,17 milliarder dollar, rundt 10 milliarder kroner, ifølge avisen. Bare fra 1990 til 1991 skal han ha mistet 2,1 milliarder kroner. Tapene var så store at Trump ikke skal ha betalt skatt i åtte av de årene.

Tapene skyldtes blant annet mislykkede forretningsprosjekter.

Sammenlignet

New York Times har hentet inn opplysninger i Trumps skattepapirer fra de nevnte årene, som de så har sammenlignet med offentlige databaser.

Tallene kommer fram samtidig som demokratene i Kongressen forsøker å få tak i Trumps selvangivelser fra 2013 til 2018. Trumps administrasjon har hittil klart å hindre innsyn i selvangivelsene for disse årene, noe demokratene mener kan vise at Trump har noe å skjule.

I USA er det lang tradisjon for at presidentkandidater offentliggjør sine selvangivelser. Trump brøt med tradisjonen, og hans tidligere advokat Michael Cohen hevder presidenten frykter straffeskatt hvis selvangivelsene offentliggjøres.

Trump kommenterer

Trump kommenterer avisens opplysninger slik:

– Eiendomsutviklere på 1980- og 1990-tallet, for over 30 år siden, hadde rett til nedskrivninger og avskrivninger, som kunne, hvis man var i en aktiv byggeprosess, vise underskudd og skattetap i nesten alle tilfeller. Mye av dette var ikke-monetært. Noen ganger sett på som «skattely», noe man kunne få ved å bygge, eller til og med ved å kjøpe, skriver presidenten på Twitter.

– Man ville alltid vise til tap av skatteårsaker. Nesten alle eiendomsutviklere gjorde det, og ofte reforhandlet de med banker. Det gikk sport i det. I tillegg er den svært gamle informasjonen som nå er publisert, svært unøyaktig, skriver Trump.

Publisert: