Angola fryser bankkontoene til Afrikas rikeste kvinne

En domstol i Angola har frosset bankkontoene til Isabel dos Santos, den tidligere presidentens datter, kjent som Afrikas rikeste kvinne.

En stor del av Angolas 30 millioner innbyggere lever i fattigdom og har ikke fått nyte godt av landets oljerikdom. Foto: Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

46 år gamle Isabel dos Santos og hennes kongolesiske ektemann Sindika Dokolo etterforskes for omfattende korrupsjon i en sak som dreier seg om det statlige oljeselskapet Sonangol og diamantselskapet Sodiam.

Foruten å fryse ekteparets bankkontoer har en domstol i Luanda også frosset eierandelene de to har i telekomselskapet Unitel og i sementselskapet Cimangola.

Presidentens datter

Jose Eduardo dos Santos styrte Angola i 38 år, men ga fra seg makten i 2017. Året før utnevnte han datteren Isabel til sjef for den statlige oljegiganten Sonangol.

Fra før hadde hun fått kontroll over Angolas største mobiloperatør og hun hadde også sikret seg store eierinteresser i medier og banker både i hjemlandet og i Portugal.

Noe av det første Angolas nye president Joao Lourenco gjorde etter å ha overtatt, var å sparke Isabel dos Santos fra lederstillingen i Sonangol.

Sparket

Halvbroren hennes, Jose Filomeno dos Santos, fikk samtidig sparken som sjef for Angolas statlige investeringsfond. 41-åringen er tiltalt for å ha underslått rundt 13 milliarder kroner fra fondet

Tidsskriftet Forbes anslår i dag Isabel dos Santos' formue til å være på nærmere 20 milliarder kroner og omtaler henne som Afrikas rikeste kvinne.

Jose Eduardo dos Santos, datteren og store deler av den øvrige familien lever nå i eksil og kaller korrupsjonsanklagene som rettes mot dem for grunnløse.

Isabel dos Santos betegnet onsdag frysingen av bankkontoene som «et politisk motivert angrep» og hevdet på Twitter at hun ikke har fått anledning til å forsvare seg mot anklagene som ifølge henne «bygger på fabrikkerte dokumenter».

Tidsskriftet Forbes anslår i dag Isabel dos Santos' formue til å være på nærmere 20 milliarder kroner. Foto: Ed Cropley / X03847

Publisert:
  1. Angola
  2. Korrupsjon

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi har en tydelig oppblussing av situasjonen

  2. Ung mann til Haukeland sykehus etter drukningsulykke utenfor Jørpeland

  3. Dramatisk redningsaksjon da bobil havnet i sjøen ved Tungenes fyr - eier er avhørt og politiet avslutter saken

  4. Ordførerne har tre alternativer

  5. – Dette finner vi oss ikke i

  6. Politiet ønsker tips om brann utenfor kommunehuset i Randaberg