IS-terrorister lurte spansk etterretning til slutt

Det skal være en 12 mann stor terrorcelle fra Den islamske staten (IS) som stod bak terrorangrepene i Catalonia torsdag, ifølge avisen El Pais. Fredag ettermiddag var tre av dem fortsatt på frifot.

Abu Bakr-al Baghdadi er en tidligere al-Qaida leder i Irak som etablerte Den islamske staten i 2013. Her fra al-Nuri-moskeen i Mosul i Irak i 2014. Siden har han ikke vist seg offentlig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

IS har gjennom sin nyhetstjeneste Amaq meldt at det er deres «soldater» som har gjennomført angrepet i Barcelona.

Framgangsmåten kjenner vi godt igjen fra tidligere angrep både i Nice, London og Stockholm. Det siste året har 128 uskyldige mennesker blitt drept i sju forskjellige terrorangrep der biler er brukt som mordvåpen.

Dette er en oversikt over de ulike islamistiske gruppene:

Les også

Aktørene i det islamske fiendebildet

Men i Spania møter IS-terrorister en mektig fiende i «Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado» (CITCO) - den spanske antiterror-organisasjonen. De har årelang erfaring i terrorbekjempelse på grunn av den voldelige separatistbevegelsen Euskadi Ta Askatasuna, best kjent som ETA.

IS på randen

Fredag ettermiddag vet vi ikke sikkert hvem som sto bak grusomhetene i Barcelona. Men den spanske statsministeren Mariano Rajoy har uttalt at det er islamistisk terror. Fem terrorister er drept, fire er arrestert og tre er på frifot.

Den islamske staten har opplevd mange slag de siste årene. Akkurat nå kjemper de med ryggen mot veggen i «hovedstaden» Raqqa i Syria, mot syriske styrker som støttes av USA. Halvparten av byen skal nå være kontrollert av regjeringsstyrkene.

I Irak har de nylig mistet kontrollen over Mosul, også en svært viktig by i det som kalles kalifatet til IS.

IS-soldater i triumf i Mosul i Irak i juni 2014. Seinere har IS mister byen som nå ligger i fullstendig ruiner.

Begge steder har tusenvis av IS-soldater blitt drept, også svært mange fremmedkrigere fra andre land. Men det er jo sivilbefolkningen som lider mest. Uansett så er IS nå i ferd med å miste kontroll over sitt selverklærte kalifat. Det omfattet tidligere store landområder både i Syria og Irak.

Lever han eller ikke?

De siste nyhetsmeldingene om mannen som kaller seg kalif, Abu Bakr-al Baghdadi, er at han lever og holder seg skjult i Syria. Men det er umulig å vite. Nesten ukentlig kommer det meldinger om at han er drept. Russerne hevdet i juni at de hadde drept ham, og også amerikanerne har sagt det samme tidligere. Men jevne mellomrom forteller tv-stasjoner i Syria og Irak at han er død.

Sannheten er at mannen ikke har vist seg offentlig etter at han erklærte IS-kalifatet fra al-Nuri moskeen i Mosul (nå bombet i stykker) i juli 2014.

Her er en video av Baghdadi produsert av The New York Times.

For et par uker siden uttalte USA forsvarsminister James Mattis at Baghdadi lever, og at USA jakter på ham. Det er utlovet en dusør på hele 25 millioner dollar for mannen.

Dette er restene etter den store moskeen i Mosul, al-Nuri moskeen.

Spansk jihadisme

Men sin nærhet til Nord-Afrika og sin historie - det som i dag er Spania var kontrollert av muslimer i mange hundre år fram til 1492 - er det lett å forstå at det er mange radikaliserte muslimer i landet. Det bor én million muslimer i Spania, et land som er med i den USA-ledete koalisjonen mot IS.

Samtidig er CITCO svært flinke til å bekjempe terrorisme først og fremst på grunn av separatistene i Baskerland (ETA). ETA drepte over 800 mennesker i svært mange terroraksjoner i årene fram til 2011. Nå har ETA erklært våpenhvile og overgitt sine våpen til myndighetene.

I 2015 avverget spansk politi en IS-celle på sju personer som hadde planlagt å kidnappe folk, kle dem i oransje og skjære hodet av dem. Samme år arresterte politiet to menn av marokkansk opprinnelse som hadde planlagt angrep i Spania. Mennene blir arrestert i den spanske enklaven Ceuta i Nord-Afrika.

En oversikt i El Pais viser at politiet i årene etter 2004 har gjennomført hele 220 politioperasjoner mot ekstreme muslimske miljøer, og arrestert 723 personer.

Det var den 11. mars 2004 at al-Qaida detonerte 10 bomber på ulike tog i Madrid. De drepte 191 personer og skadet 1490. Dette angrepet kom 911 dager etter 9/11-angrepet i New York og Washington D.C i 2001.

Publisert: