Irakiske styrker sliter i Mosul

Irakiske spesialstyrker sliter med å sikre områdene de har erobret fra IS i utkanten av Mosul og erkjenner at det vil bli utfordrende å rykke inn mot sentrum av byen.

Irakiske regjeringsstyrker møter kraftigere motstand enn ventet i Mosul.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det er mange sivile og vi forsøker å beskytte dem. Dette er en av de hardeste slagene vi har kjempet, sier oberstløytnant Muhanad al-Timimi.

IS har hatt over to år på seg til å bygge forsvarsverk i Mosul, og vollgraver, barrikader og bombefeller møter de irakiske regjeringsstyrkene.

Les også

IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Dess nærmere sentrum av byen regjeringsstyrkene kommer, jo tettere befolket er områdene og jo vanskeligere blir det å la fly rydde veien.

Mange sivile

Tusenvis av sivile har flyktet fra Mosul de siste ukene, men det oppholder seg trolig fortsatt over 1 million mennesker i byen.

Militæroffensiven ble innledet 17. oktober, men først tirsdag krysset de første soldatene bygrensa.

Fredag forsøkte de irakiske spesialstyrkene å ta seg lenger inn i byen, men ble møtt med kraftig motstand. Hittil har de bare kommet rundt 1 kilometer inn og befinner seg fortsatt i den østlige utkanten av byen.

Drevet tilbake

Sør for Mosul står regjeringsstyrkene og deres milits-allierte fortsatt 20 kilometer fra sentrum. Også de har møtt uventet kraftig motstand.

Foruten ordinære forsvarsverk, venter selvmordsangrep og bilbomber på soldatene.

Les også

Irakisk offensiv mot Mosul møter motstand

– De har gravd grøfter som de har fylt med vann, og de har en mengde selvmordsaksjonister og bilbomber, sier Muhanad al-Timimi.

Lørdag slo IS tilbake og presset ved hjelp av bombekastere og skarpskyttere spesialstyrkene ut av bydelen Gogjali.

Selvmordsangrep

IS antas også å ha stått bak tre selvmordsangrep i Tikrit og Samarra i Nord-Irak søndag, der minst 23 mennesker ble drept.

I utkanten av Tikrit ble 15 mennesker drept og 35 såret da en selvmordsbomber kjørte en ambulanse lastet med sprengstoff opp til en veisperring. Én høytstående offiser og fire politifolk var blant de drepte, opplyser en talsmann for myndighetene i Salahuddin-provinsen, Ali al-Hamdani.

I Samarra sør for Tikrit ble minst åtte mennesker drept og 14 såret i to selvmordsangrep med bilbomber.

Den ene selvmordsbomberen kjørte en ambulanse fylt med sprengstoff, som han satte fra seg på en parkeringsplass. Mannen gikk deretter bort til en gruppe pilegrimer som var ankommet med buss, og utløste bilbomben. Deretter utløste han også en selvmordsvest. Flere av de drepte skal ha vært iranere. (©NTB)

Publisert:
  1. Irak
  2. Mosul
  3. Den islamske staten (IS)

Mest lest akkurat nå

  1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

  2. Advarer mot svært glatte veier

  3. Her fosser strøm-milliardene inn

  4. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet

  5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

  6. Butikkene reklamerer med trygg levering helt hjem. Men blir varene levert på en lovlig måte?