Pavens nære medarbeider siktet for voldtekt

Kardinal George Pell, pavens øverste økonomiske rådgiver og nummer tre i Vatikanet, er siktet for voldtekt og seksuelle overgrep.

Kardinal George Pell, som er nummer tre i Vatikanet, må møte i retten i hjemlandet Australia, siktet for voldtekt og seksuelle overgrep. Foto: AP / NTB scanpix 
  • NTB
Publisert: Publisert:
Kardinal George Pell er pavens øverste økonomiske rådgiver. Nå må han svare på anklager om gjentatte seksuelle overgrep. Foto: AP / NTB scanpix 
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kardinal Pell er overhode for den katolske kirken i Australia og en pave Frans' mest betrodde medarbeidere. Han er den høyest rangerte ansatte i Vatikanet som noensinne er siktet for seksuelle overgrep.

Politiet i Victoria i Australia tok torsdag ut stevning mot Pell på grunn av anklager om voldtekt og seksuelle overgrep som strekker seg tilbake i tid.

– Han må møte i forhørsretten i Melbourne 18. juli, sier politimesteren i Victoria, Shane Patton.

Ifølge Patton er det rettet mange anklager mot Pell, men han vil ikke gå i detalj. Sydney Morning Herald skriver at det dreier seg om minst én voldtekt.

– Karakterdrap

76 år gamle Pell avviser alle anklager og hevdet under en pressekonferanse i Vatikanet torsdag å være offer for det han betegner som et karakterdrap.

– Jeg ser fram til å møte i retten. Jeg er uskyldig i disse anklagene. De er usanne. Bare tanken på seksuelle overgrep er avskyelig for meg, sa kardinalen.

Kardinalen opplyste videre at han har fått permisjon fra stillingen som pavens øverste økonomiske rådgiver for å kunne reise hjem til Australia og renvaske seg fra anklagene.

Pave Frans «beklager» anklagene mot Pell og gir uttrykk for sterk støtte til kardinalen.

– Kardinal Pell har gjentatte ganger fordømt overgrepene mot mindreårige og kalt dem umoralske og utålelige, heter det i en kunngjøring.

Alvorlig

Ifølge Sydney Morning Herald inkluderer siktelsen tre overgrep av svært alvorlig grad – ett av dem skal være voldtekt – og strekker seg 20 år tilbake. Tidligere er Pell anklaget for overgrep mot gutter helt tilbake til tiden som ung prest på 1970-tallet.

Kardinal Pell var prest i Ballarat før han ble utnevnt til erkebiskop i Melbourne og etter hvert til kardinal i Vatikanet. Det har i flere år vært kjent at han har mange anklager mot seg, og disse har i lengre tid vært etterforsket.

Anklagene inkluderer også at han i sitt virke har latt overgrep gå upåaktet hen. I fjor vitnet han i en høring via videolink fra Roma om overgrep begått av prester i den katolske kirken.

– Kirken har begått enorme feil og arbeider for å rette opp disse. Kirken har rotet det til og skuffet mange og har i altfor lang tid avvist troverdige påstander om overgrep på fullstendig skandaløst vis, sa Pell da.

Han innrømmet også at han selv hadde gjort feil og heller trodd på prester enn på deres angivelige overgrepsofre.

Sjokk

Siktelsen sender sjokkbølger gjennom den katolske kirken og er et nytt kraftig skudd for baugen for pave Frans og Vatikanet, som har lovet nulltoleranse for seksualmisbruk.

Pell har allerede hyret inn den anerkjente advokaten Robert Richter i Victoria. Det er ventet at et av spørsmålene Richter vil legge vekt på i retten er om Pell kan få en rettferdig rettssak når anklagene mot ham er så kjent og omtalt i mediene i forkant.

Både politiet og den katolske kirken har gjentatte ganger understreket at Pell ikke er dømt for noe, og må behandles som uskyldig til det motsatte er bevist. I august i fjor avviste paven å ta opp anklagene mot Pell mens saken var under etterforskning.

– Vi må vente på en rettferdig behandling av saken og ikke forhåndsdømme, sa pave Frans da.

Publisert: