Over 200 barn skal ha blitt brukt som slaver i Sverige

Minst 210 barn har etter alt å dømme blitt utsatt for menneskehandel i Sverige siden 2012, viser en ny kartlegging. Kun én sak er blitt behandlet av en domstol.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

102 av sakene er blitt politianmeldt, melder svensk TV4. Likevel har ingen av dem ført til rettssak, ifølge kartleggingen fra Stockholms länsstyrelse.

Halvparten av sakene handler om seksuell utnytting, men barna er også blitt solgt for å tigge, stjele eller til tvangsarbeid. I en av sakene har det vært truet med «fjerning av organ».

72 prosent av ofrene har vært i alderen 15-17 år, mens 13 prosent var yngre enn elleve år. Enkelte har imidlertid vært så små som to år.

Les også:

Les også

Stortinget vil ha mer avlytting i kamp mot slaveri

De fleste har kommet alene til Sverige for å søke om asyl, og mange av dem sluses gjennom en lang rekke offentlige kontorer og institusjoner.

Forfatteren bak rapporten, universitetslektor ved Örebro universitet Märta Johansson, er kritisk til hvordan svenske påtalemyndigheter behandler saker som dreier seg om menneskehandel med barn.

— Vi ser et frafall på om lag 50 prosent i alle ledd. Det siste leddet er påtalemyndigheten, og der ser vi at blant 39 saker som er blitt etterforsket, har man ikke reist tiltale i en eneste sak, bortsatt fra ett tilfelle av menneskesmugling, så det er alvorlig, sier hun til TV4 Nyheterna. (NTB)

Les også:

Publisert: