Nasa bekrefter første steinprøve fra Mars

Nasa bekrefter at romfartsorganisasjonens Mars-robot har lyktes i å hente inn sin første steinprøve som senere skal fraktes tilbake til jorda.

I dette bildet ses den første steinprøven, i midten av boret, som roboten Perseverance har klart å hente inn på den røde planeten Mars.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

– Det er offisielt! Jeg har nå samlet, forseglet og lagret den første kjerneprøven som noensinne er boret på en annen planet, i et forsøk på å returnere prøver til jorden. Det er den første i en enestående steinsamling fra mars, melder Nasas Perseverance-oppdrag på Twitter.

Prøven, som er noe tykkere enn en blyant, ble innsamlet 1. september, men Nasa var først usikker på om roboten hadde lyktes i å ta vare på den verdifulle prøven fordi de første bildene var uklare.

Nye bilder ble tatt, og roboten Perseverance kunne deretter måle kjerneprøven, ta flere bilder og lagre den i en hermetisk lukket beholder.

– Dette er en enorm prestasjon, og jeg kan ikke vente med å se de utrolige funnene som er hentet inn av Perseverance og vårt team, sier Nasa-sjef Bill Nelson i en uttalelse.

Perseverances oppdrag er å lete etter tegn til eldgammelt liv på Mars. Robotens system for innsamling av prøver består av over 3.000 deler og er det mest avanserte systemet som er sent til verdensrommet.

Prøvene skal etter planen hentes på Mars og fraktes tilbake til jorden av senere ekspedisjoner.

For en måned siden klarte ikke roboten Perseverance å hente inn en prøve. Den boret inn i mye mykere stein, men steinen gikk i oppløsning før den kom inn i titaniumstubben i boret.

Publisert:
  1. Mars
  2. Romfart

Mest lest akkurat nå

  1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

  2. Borgli blir sirkusdirektør

  3. Det blei ikkje litt stort, det bildet av Erling Braut Haaland?

  4. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen

  5. – Jeg har vært i tvil. Når jeg først sier at jeg gir meg, er det ingen retur

  6. – Kjenner at alle minnene kommer tilbake