Tusenvis av brannfolk og sivile kjemper mot flammene i Portugal

Over 3.000 brannfolk er i sving for å bekjempe skogbranner i Portugal. Vanlige portugisere utstyrt med hageslanger gjør sitt i håp om å berge hjemmene sine.

En skogbrann nærmer seg et hus i landsbyen Bemposta i det sentrale Portugal sent onsdag kveld. Det er bare en av 200 branner som brannfolk kjempet mot onsdag, ifølge myndighetene.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
En eldre mann forsøker å redde huset sitt ved å dynke omgivelsene ved hjelp av en vannslange i landsbyen Bemposta i det sentrale Portugal onsdag. Foto AP Photo / Armando Franca / NTB
Også i Frankrike jobbes det hardt med å få bukt med skogbranner under den pågående hetebølgen som har rammet Europa. Bildet er tatt av brannvesenet i Gironde-regionen, sørvest i landet, torsdag.

Over 800 brannfolk jobbet med å slukke branner i Leiria-distriktet torsdag. Da flammene spiste seg gjennom de skogkledde åsene rundt landsbyen Bemposta onsdag kveld, brukte innbyggere hageslanger for å vanne hager og tak.

Statsminister Antonio Costa opplyste torsdag at de har forlenget den ekstraordinære beredskapen til søndag, på grunn av vedvarende høye temperaturer. Det er forbud mot å besøke skoger som ansees å være spesielt utsatt for brann, og også forbud mot bruk av landbruksmaskiner og fyrverkeri.

Brannfolk kjempet mot 200 forskjellige branner onsdag, opplyste Costa, og ba sine innbyggere være ekstra forsiktige.

– En uforsiktig liten handling kan føre til en stor tragedie, advarte han.

Over 25.000 dekar med skog har blitt svidd av i landet denne uka. og rundt 865 mennesker har måttet evakuere. Men mange av dem kunne vende hjem torsdag.

Likevel: Minst 30 hus har blitt skadd.

160 mennesker er skadd, blant dem 70 brannfolk – fire av dem alvorlig. En person ble tirsdag funnet død i et område rammet av brann i Aveiro, som ligger på vestkysten.

Det sentrale Portugal har blitt spesielt hardt rammet av skogbranner, men hetebølgen som har rammet Europa har også ført til branner i Frankrike, Spania og Hellas.

I Frankrike kjemper tusen brannfolk og helikoptre for å få kontroll på to branner som er ute av kontroll i Bordeaux-regionen i sørvest.

Publisert: