Hviterusslands president: Hæren er kamp­klar

Demonstrasjonene fortsetter i Hviterussland, der president Aleksandr Lukasjenko sier han har beordret hæren vest i landet til å stå kampklar.

En hviterussisk soldat deltar på øvelser nær Astravets i Grodno-regionen nordvest i landet. Hviterussland holder militærøvelser fra mandag til torsdag denne uka. Bildet er hentet fra en video publisert av landets forsvarsdepartement.
  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko sier landets hær står kampklar til å møte eksterne problemer.
Tirsdag ble det nok en gang gjennomført demonstrasjoner i Hviterussland, her ledet av gruvearbeidere i Salihorsk.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har ikke bare interne problemer, men også eksterne problemer, sa presidenten i et møte med landets sikkerhetsråd tirsdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået BelTA.

Lukasjenko anklagde også den politiske opposisjonen for å forsøke å kuppe makten i landet.

Demonstrasjonene fortsatte på tiende dagen, og flere arbeidere har sluttet seg til en streik som stadig vokser i omfang, skriver nyhetsbyrået AP. Blant dem som krever Lukasjenkos avgang, er ansatte i statskontrollerte fabrikker og gruver.

Opposisjonen mobiliserer

Opposisjonen er i gang med å sette sammen en komité for å håndtere den tiltakende krisen i Hviterussland. Komiteen skal bestå av representanter fra sivilsamfunnet. Målet er å sikre en fredelig maktovertakelse i landet, som siden presidentvalget 9. august vært preget av voldsomme protester.

Demonstrantene anklager Lukasjenko for å ha fusket til seg valgseieren, som ga ham hans sjette presidentperiode.

Opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja står bak forslaget om komiteen. Hun har siden valget søkt tilflukt i Litauen. 37-åringen mener hun er valgets reelle vinner, selv om offisielle resultater gir henne 10 prosent av stemmene mot Lukasjenkos 80 prosent. Tirsdag publiserte hun en video der hun anklagde Lukasjenko for å ha ledet Hviterussland med løgner og terror i 26 år.

Mobiliserer hæren

Allerede i helga beordret presidenten flyttingen av fallskjermjegere til Grodno i det vestlige Hviterussland, nær den polske og litauiske grensa. Årsaken er den spente sikkerhetssituasjonen i området, ifølge Lukasjenko.

Hviterussland har møtt økende internasjonal kritikk for den hardhendte håndteringen av demonstranter. Rundt 7.000 demonstranter er arrestert, og flere har fortalt om grusom behandling og tortur fra sikkerhetsstyrker.

Samtaler i sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd diskuterte tirsdag motstanden mot utfallet av presidentvalget.

Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu oppfordret Sikkerhetsrådet til å ta en aktiv rolle i situasjonen i Hviterussland.

– Sikkerhetsrådet har en nøkkelrolle i å forhindre voldelig konflikt og grusomheter, ifølge en uttalelse.

– Forebyggende diplomati på alle nivå er av den ytterste konsekvens for å hindre at dette utvikler seg til voldelig konflikt, sa Reinsalu.

Russland har advart mot internasjonal inngripen i Hviterussland. I en offisiell uttalelse hevder russiske myndigheter at flere land forsøker å destabilisere den politiske situasjonen i Hviterussland.

Samtidig ber flere europeiske ledere Russlands president Vladimir Putin om hjelp til å presse fram en dialog i landet.

Sanksjoner og krav om nyvalg

Samtidig er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i gang med et forsøk om å mekle i Hviterussland. Forhandligsforsøket er blant annet ledet av Sveriges utenriksminister og påtroppende OSSE-leder Ann Linde.

Sverige fryser tirsdag også bistand til prosjekter der statlige aktører i Hviterussland har en aktiv rolle, melder nyhetsbyrået TT.

– Vi ser nå et regime som ikke nøler med å ta i bruk alle redskap mot sin egen befolkning, sier Sveriges utviklingsminister, Peter Eriksson.

Hviterusslands naboland Estland avviste tirsdag kveld offisielt utfallet av presidentvalget 9. august. Også Litauen og Latvia har oppfordret til nyvalg. Litauiske politikere har bedt EU-land, EU-institusjoner og Nato om å ikke anerkjenne Lukasjenko som valgvinner og oppfordrer til sanksjoner mot regimet.

Les også

  1. Nå åpner Lukasjenko for å dele makten

  2. – Neppe noen demokratisk revolusjon i Hviterussland

Publisert:
  1. Hviterussland

Mest lest akkurat nå

  1. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer

  2. SISTE: Omikron-varianten påvist i Sandnes

  3. Østenstad ferdig i Viking etter over 20 år i klubben

  4. SR-Bank stengte bank­filialer

  5. Kilder til Aftenbladet: – Ingen nedstengning av samfunnet

  6. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk