Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika

Dårlig vedlikehold, driftsfeil eller hacking trekkes fram som mulige årsaker til det massive strømbruddet i Sør-Amerika søndag. Granskingen har nå startet.

Argentinas hovedstad Buenos Aires var mørklagt søndag. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Strømbruddet i Argentina og flere av nabolandene søndag rammet innbyggerne på svært mange områder. Her er en bensinstasjon i Buenos Aires helt stengt etter at strømmen ble borte. Også T-banen sto stille. Foto: Tomas F. Cuesta /AP / NTB scanpix
Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui under en pressekonferanse i Buenos Aires søndag. Hele Argentina og flere naboland ble rammet av et massivt strømbrudd søndag. Foto: Tomas F. Cuesta/ AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui utelukker ikke at det massive strømbruddet søndag kan skyldes et cyberangrep, men sier at det ikke er hovedhypotesen det arbeides etter.

President Mauricio Macri lover grundig etterforskning av det han kaller et uhørt strømbrudd som slo ut nesten hele Argentina og Uruguay, samt deler av Paraguay. Også noen områder i Chile og det sørlige Brasil ble berørt.

Strømbruddet reiser spørsmål rundt svakheter i det søramerikanske elektrisitetsnettet, som knytter sammen mange av de største landene i regionen.

Men noen klar årsak har så langt ikke pekt seg ut. Resultatene av granskingen vil være klar først om 7–15 dager, ifølge argentinske myndigheter.

– Usedvanlig hendelse

Strømmen i Argentina forsvant klokken 7.07 søndag morgen, opplyser det statlige argentinske energiselskapet Edesur. Ifølge energiselskapet UTE i Paraguay forsvant strømmen der ett minutt senere og rammet da hele landet. Også hele Argentina ble rammet, med unntak av øygruppen Tierra del Fuego lengst sør i landet, fordi den ikke er koblet til hovedstrømnettet i resten av landet.

– Dette burde aldri ha skjedd, sier Alejandra Martínez, talskvinne for Edesur.

I det tett befolkede området rundt hovedstaden Buenos Aires kom strømmen tilbake etter noen timer søndag, og åtte timer etter at strømmen ble borte, hadde 56 prosent av landet fått elektrisiteten tilbake.

Søndag kveld hadde de 44 millioner innbyggerne i Argentina og de 3,3 millioner innbyggerne i Uruguay fått strømmen tilbake.

– Dette var en usedvanlig hendelse som aldri burde ha funnet sted. Det er svært alvorlig. Vi kan ikke la hele landet plutselig stå uten elektrisitet, sa Lopetegui på en pressekonferanse.

Feil og vedlikehold

Han sa strømmen ble automatisk slått av på grunn av at en ustabilitet ble oppdaget i strømnettet, til tross for at det ikke var registrert noen form for overbelastning.

Tjenestepersoner i landets energisektor forsvarer landets elektrisitetssystem og kaller det robust. Det har kapasitet til å håndtere langt mer enn det etterspørselen tilsier, mener de. Men strømnettet er kjent for å være preget av dårlig vedlikehold. Understasjoner og kabling har ikke blitt oppgradert tilstrekkelig for å holde tritt med resten av systemet.

En uavhengig argentinsk energiekspert sier systematiske operative feil, så vel som konstruksjonsfeil, kan ha spilt en rolle i søndagens kollaps:

– En lokalisert svikt av den typen som fant sted, burde ha blitt isolert av det samme systemet. Problemet er kjent, og teknologien og studier viser hvordan man kan unngå det, sier Raúl Bertero, leder for CEARE (Centro de Estudios de la Actividad Regulatoria Energética) ved universitetet i Buenos Aires.

Strømbruddet har nå utløst spørsmål rundt Argentinas beredskap og manglende investeringer i elektrisitetssektoren. Men også i øvrige land i regionen kan saken føre til bekymring.

Argentina er preget av dyp økonomisk krise, og inflasjonen er høy. President Macri, hvis popularitet er fallende, stiller til gjenvalg i oktober.

Publisert: