Militæret i Pakistan hardt ut mot dødsstraffen mot Musharraf

Militæret i Pakistan går hardt ut mot at landets tidligere president, kuppgeneralen Pervez Musharraf, er dømt til døden in absentia for høyforræderi.

Pervez Musharraf grep makten i Pakistan gjennom et militærkupp i 1999.
  • NTB-DPA
Publisert: Publisert:
Pakistans tidligere president, kuppgeneralen Pervez Musharraf, er dømt til døden in absentia i hjemlandet. Dette bildet ble tatt da han besøkte Norge i 2006.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– En tidligere militærsjef og president i Pakistan, som tjente landet i over 40 år, og som kjempet for å forsvare landet, kan ikke være en forræder, heter det i en uttalelse fra militæret.

Pervez Musharraf grep makten i et militærkupp i 1999, etter at statsminister Nawaz Sharif prøvde å avsette ham som forsvarssjef.

Generalen ble i årene som fulgte en trofast støttespiller for USA i deres såkalte krig mot terror i Afghanistan, men høstet samtidig sterk kritikk for ikke å slå ned på Taliban som benyttet Pakistan som base.

I 2007 innførte han unntakstilstand, satte grunnloven til side og avsatte nasjonalforsamlingen. Dommerne som erklærte at handlingene var ugyldige, ble også avsatt.

Musharraf ble tvunget til å trekke seg i 2008 etter at partiet til Benazir Bhutto, som året før ble drept i et attentat, kom til makten.

Musharraf ble tiltalt for landsforræderi og satt i husarrest, men flyktet til London.

I 2013 returnerte han til Pakistan i et forsøk på å gjøre politisk comeback, men fikk ikke stille til valg og ble på nytt satt i husarrest.

I juni samme år fikk han reise til Dubai for ryggbehandling og har aldri senere returnert.

Generaler har styrt Pakistan i nesten halvparten av årene som har gått siden landet ble uavhengig i 1947, men det er første gang at landets domstoler har stilt en høytstående militær til ansvar.

Publisert:
  1. Pakistan

Mest lest akkurat nå

  1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

  2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

  3. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

  4. Ryfylke har fått sin første vingård

  5. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

  6. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum