Militæret i Pakistan hardt ut mot dødsstraffen mot Musharraf

Militæret i Pakistan går hardt ut mot at landets tidligere president, kuppgeneralen Pervez Musharraf, er dømt til døden in absentia for høyforræderi.

Publisert: Publisert:

Pervez Musharraf grep makten i Pakistan gjennom et militærkupp i 1999. Foto: Anjum Naveed / TT NYHETSBYRÅN

  • NTB-DPA

Pakistans tidligere president, kuppgeneralen Pervez Musharraf, er dømt til døden in absentia i hjemlandet. Dette bildet ble tatt da han besøkte Norge i 2006. Foto: Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– En tidligere militærsjef og president i Pakistan, som tjente landet i over 40 år, og som kjempet for å forsvare landet, kan ikke være en forræder, heter det i en uttalelse fra militæret.

Pervez Musharraf grep makten i et militærkupp i 1999, etter at statsminister Nawaz Sharif prøvde å avsette ham som forsvarssjef.

Generalen ble i årene som fulgte en trofast støttespiller for USA i deres såkalte krig mot terror i Afghanistan, men høstet samtidig sterk kritikk for ikke å slå ned på Taliban som benyttet Pakistan som base.

I 2007 innførte han unntakstilstand, satte grunnloven til side og avsatte nasjonalforsamlingen. Dommerne som erklærte at handlingene var ugyldige, ble også avsatt.

Musharraf ble tvunget til å trekke seg i 2008 etter at partiet til Benazir Bhutto, som året før ble drept i et attentat, kom til makten.

Musharraf ble tiltalt for landsforræderi og satt i husarrest, men flyktet til London.

I 2013 returnerte han til Pakistan i et forsøk på å gjøre politisk comeback, men fikk ikke stille til valg og ble på nytt satt i husarrest.

I juni samme år fikk han reise til Dubai for ryggbehandling og har aldri senere returnert.

Generaler har styrt Pakistan i nesten halvparten av årene som har gått siden landet ble uavhengig i 1947, men det er første gang at landets domstoler har stilt en høytstående militær til ansvar.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ampert i ferjekø på Hjelmeland: Politiet ber bilister vise hensyn

  2. Color Line kjører med fulle skip fra 15. juni - men for nordmenn er det en hake

  3. To nye Viking-juniorer får tilbud om proffkontrakt

  4. Lærer var smittet - skoleklasse i karantene

  5. Derfor måtte Sandnes Ulf si nei til Vegard Forren

  6. Politimann pågrepet i Minneapolis

  1. Pakistan