Italienske Rainer: - Vi får ikke sykle, gå tur eller løpe utendørs

Rainer Remy rapporterer om store endringer i dagliglivet i Nord-Italia.

Publisert: Publisert:
  • Stavanger Aftenblad

Hittil har koronaviruset krevd over 10.000 liv globalt og Italia er spesielt hardt rammet: Over 3400 har dødd som følge av viruset, noe som betyr at dødstallene i Italia nå har passert dødstallene fra Kina.

Remy bor i den italienske byen Torno, i Lombardia-regionen i Italia. Han var med i Aftenbladets direktesending fredag. Se hele intervjuet i avspilleren over.

– Det har skjedd enorme endringer i dagliglivet vårt, livet er snudd helt opp-ned. Jeg og min kone har levd i komplett isolasjon siden de nye lovene ble satt i kraft, sier Rainer.

De får bare lov å forlate leiligheten sin for å handle de mest nødvendige tingene for å overleve: Alle butikker har stengt, med unntak av dagligvarebutikkene og apotekene.

– Du kan ikke gå i parken, sykle, løpe - alt er veldig strengt, melder Rainer.

Alvoret går opp for folk

Karine Næss Frafjord fra Stavanger var også med på direktesendingen. Familien Frafjord kjøpte hus i Torno for sju år siden og har i løpet av disse årene blitt godt kjent med mange av innbyggerne i byen.

– Stemningen i byen har endret seg veldig. Alvoret går opp for den enkelte. Vi ser på nyhetene at portforbud, folk får ikke gå ut i gatene, butikker er stengt og det er kø utenfor supermarkedene. På den andre siden snakker jeg med naboene som forteller at metroen går i Milano og at det er folk i gatene. Det å få italienerne til å forandre mening over natta er ikke bare enkelt, sier hun.

Bekymret for landsbyens eldre

I landsbyen Torno er det mange eldre innbyggere. Disse er Næss Frafjord spesielt bekymret. Samtidig ser hun at også unge er redd for det som skjer.

– Mateo på 19, som er sønn av rørleggeren i nabobyen, er en tøff ungdom, men sier at «nå er jeg redd». Det gjør inntrykk å se hvordan folks oppfatning av situasjonen nå endrer seg, sier Frafjord.

Her kan du se hele fredagens sending i opptak:

Publisert: