Donald Trump avlyser Danmark-besøk etter Grønland-nei

USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte statsbesøk til Danmark. Stoltenbergs NATO-forgjenger kaller presidentens avlysning «et tilbakeslag».

President Donald Trump utsetter møtet med Danmark fordi statsminister Mette Frederiksen ikke ønsker å diskutere salg av Grønland. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Danmarks statsminister Mette Fredriksen trenger likevel ikke forberede seg på statsbesøk fra USAs president Donald Trump, som presidenten avlyste tirsdag. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
En båt navigerer ved et isfjell ved Grønland. Danmarks statsminister mener Donald Trumps utspill om å kjøpe øya er absurd. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Solnedgang over byen Nuuk på Grønland. Foto: David Goldman / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker, til en annen gang, skriver presidenten på Twitter.

Han skriver videre at statsministeren har spart både USA og Danmark for utgifter og jobb ved å være så direkte.

– Jeg takker henne for det, og jeg ser fram til å planlegge et nytt møte en gang i fremtiden, skriver han.

Slottet overrasket

Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen. Han var invitert av dronning Margrethe.

Kommunikasjonssjef Lene Balleby i det danske kongehuset sier til Danmarks Radio at avlysningen kommer som en overraskelse. Til nyhetsbyrået Ritzau sier Balleby at hun ikke kan huske et statsbesøk som har blitt avlyst på så kort varsel.

Dansk politi opplyser til nyhetsbyrået at de har brukt mye ressurser på å forberede USA-besøket.

– Det har vært jobbet på spreng hos politiets etterretningstjeneste (PET), København-politiet og Rigspolitiet i forbindelse med dette besøket, sier Claus Oxfeldt, som er leder for Politiforbundet.

Kritikk

Trump får kritikk fra flere hold etter avlysningen. Rufus Gifford, som er tidligere ambassadør for USA i Danmark, ber Grønland og Danmark om unnskyldning.

– Han ba dronningen om en invitasjon til et statsbesøk. Hun inviterte ham. Han takket ja. På slottet har de ventet på ham i flere uker. Danmark og Grønland avfeier hans fåfengte prosjekt. Han fornærmer hele landet. Han er et barn, tvitrer Gifford.

Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenbergs forgjenger som NATO-sjef og tidligere statsminister i Danmark, uttaler at president Trumps avlysning er et «tilbakeslag for våre lands diplomatiske relasjoner, men det vil kanskje være det beste».

Eksstatsminister i Danmark, Helle Thorning Schmidt, tvitrer :

– Er dette en slags spøk? Dypt fornærmende overfor det grønlandske og danske folk.

– Ikke til salgs

Donald Trump bekreftet i forrige uke at ideen om å kjøpe Grønland har blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og at Grønland etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp.

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har imidlertid avvist Trumps forslag tvert. Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Militærbase

USA har i mange år hatt en stor militærbase lengst nord på Grønland, og den er et viktig ledd i USAs globale nettverk av radarer og andre sensorer til forsvar mot raketter og til overvåking av rommet.

Grønland har utstrakt selvstyre, selv om utenriks- og forsvarspolitikk styres fra København. Det er derfor opp til Grønland selv å vurdere et eventuelt kjøpstilbud fra USA.

Også i 1946 var USA inne på tanken om å kjøpe Grønland, men den danske regjeringen avviste forslaget. USA fikk likevel bygge sin militærbase på øya.

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Danmark
 3. Grønland
 4. Utenrikspolitikk
 5. Verdensøkonomien

Mest lest akkurat nå

 1. Hundvågtunnelen stengt av oljelekkasje

 2. Rapport: Svakere boligprisvekst de neste årene

 3. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 4. Ap: – Hvordan vet Høyre at hundrevis av arbeids­plasser forsvant til Fornebu?

 5. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 6. Skal man se én utstilling før dette året tar slutt skal man se denne!