Politiet: Bilist kjørte inn i folkemengde i Melbourne med vilje

En 32-åring sto bak påkjørselen i Melbourne som trolig var en bevisst handling. Politiet har imidlertid ingen indikasjoner på at det var et terrorangrep.

Foto: TT / NTB Scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Foto: TT / NTB Scanpix

Foto: SOCIAL MEDIA / X04130

Foto: SOCIAL MEDIA / X04130

En bilist har kjørt på flere fotgjengere i byen Melbourne i Australia. Bilføreren er pågrepet. Foto: SOCIAL MEDIA / X04130

19 ble skadd da en bil kjørte inn i en gruppe fotgjengere i Melbourne torsdag ettermiddag. Foto: Kaitlyn Offer/ AP / NTB scanpix

Skadde mennesker får behandling etter at en bil kjørte inn i en gruppe forgjengere i Melbourne torsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Bildet viser bilen som traff flere fotgjengere i sentrum av Melbourne torsdag ettermiddag lokal tid. Foto: AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi har per nå ingen bevis eller etterretningsinformasjon som indikerer en kobling til terrorisme, sa fungerende sjef for politiet i delstaten Victoria, Shane Patton, på en pressekonferanse torsdag.

Han sa imidlertid at politiet fortsatt tror det var en «bevisst handling». Dette basert på at bilen hadde akselerert før den traff fotgjengerne i veikrysset.

Mannen bak rattet var en 32 år gammel australsk statsborger av afghansk opprinnelse. Han har hatt psykiske lidelser og rusproblemer, og er en kjenning av politiet etter en voldsepisode i 2010.

Politiet oppjusterte under pressekonferansen tallet på skadde til 19. Tilstanden til fire av dem er kritisk.

Gjerningsmann innlagt

Politiet opplyste videre at 32-åringen var alene i bilen. Han er nå innlagt på sykehus der han behandles for lettere skader i forbindelse med hendelsen og den påfølgende pågripelsen.

– Han motsatte seg pågripelsen, og det oppsto et basketak mellom ham og tjenestepersonen som pågrep ham. Begge er innlagt på sykehus, sa Patton.

En annen person som ble pågrepet på stedet, en 24 år gammel mann, har trolig ikke noe med saken å gjøre. Han sitter fortsatt i avhør etter at han ble pågrepet som følge av at han filmet hendelsen med en mobiltelefon.

Han hadde tre kniver i sekken sin da han ble pågrepet, men det er uklart hvorfor. Politiet tror ikke det er noen relasjon mellom ham og gjerningsmannen.

– Kaos

Ifølge øyenvitner viste den hvite SUV-en med 32-åringen bak rattet ingen tegn til å bremse ned da den cirka 14.45 lokal tid torsdag kjørte inn i folk som krysset gaten i et travelt kryss.

– Han kjørte rett gjennom på rødt lys, og det var bang bang bang. Det var den ene etter den andre, sier øyenvitnet Lachlan Read til Herald Sun.

– Folk lå på bakken, og folk løp bort til dem – det var kaos, forteller Read.

Hendelsen skjedde på Flinders Street ved stasjonen av samme navn.

Øyenvitnet Chris Gareth sier til Sydney Morning Herald at han så om lag 60–100 mennesker krysse gaten da bilen rammet fotgjengerne.

– Alle var naturligvis sjokkert. En kvinne bare skrek og skrek. Det var en mann med en massiv hodeskade. Det var så mye kaos i løpet av veldig kort tid, sier et annet øyenvitne til Herald Sun.

– Sjokkerende

Voldshandlingen ble raskt fordømt.

– Mens føderalt og delstatspoliti og våre sikkerhetstjenester sammen jobber for å sikre åstedet og etterforske denne sjokkerende hendelsen, er våre tanker og bønner med ofrene og nødetat- og helsearbeiderne som behandler dem, skriver Australias statsminister Malcolm Turnbull på Twitter.

–Dette var en feig og ondskapsfull handling, midt i juletiden, mot uskyldige mennesker. Vi er alle triste og såret over denne forferdelige hendelsen, sier delstatsminister i Victoria Daniel Andrews.

Torsdagens påkjørsel er andre gang i år at flere fotgjengere blir kjørt ned i Melbourne. I januar i år ble seks mennesker drept og over 30 skadd da en mann kjørte på en gangsti i byen. Politiet utelukket at den hendelsen var et terrorangrep.

Publisert:
  1. Australia

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

  2. Nå starter den tunge jobben for pub-gjengen

  3. Åpnet Maijazz med tusen tomme seter

  4. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

  5. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

  6. – Vi ønsket oss et hus med varme farger, runde former og praktiske løsninger. Det har vi fått.