Norge tar til orde for nyvalg i Venezuela

Norge oppfordrer Nicolas Maduros regjering i Venezuela til å lyse ut nyvalg og vil støtte en slik prosess hvis partene ber om det.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener nasjonalforsamlingens rolle i Venezuela må respekteres, og hun ber om at regjeringen i Caracas iverksetter en prosess for å utlyse nyvalg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Valg er nødvendig for å løse krisen i Venezuela, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun forventer at president Maduros regjering imøtekommer det hun kaller «befolkningens legitime krav» og at regjeringen respekterer den demokratisk valgte nasjonalforsamlingens mandat og rolle.

– For å løse den politiske krisen må regjeringen ta initiativ til en politisk prosess hvor målet er troverdige og frie valg. Norge er rede til å støtte en slik prosess dersom partene ønsker det, sier Eriksen Søreide.

Utenriksministeren viser til onsdagens demonstrasjoner i Caracas, der flere ble drept i sammenstøt.

– Enhver form for uforholdsmessig maktbruk fra myndighetenes side er uakseptabel. Sikkerheten og rettighetene til demonstrantene, nasjonalforsamlingens medlemmer og dens president Juan Guaidó, må garanteres, sier Eriksen Søreide.

Guaidó utropte seg onsdag til fungerende president i Venezuela i en overgangsperiode inntil det kan holdes valg. USA anerkjenner ham nå som Venezuelas midlertidige leder. Canada og en rekke latinamerikanske land stiller seg også bak ham.

EU er mer forsiktig i sin støtte til Venezuelas opposisjon, men oppfordrer i likhet med Norge til at det igangsettes en prosess for å gjennomføre nyvalg.

Publisert: