Brexitsamtalene i krise – May hastet til Strasbourg

Statsminister Theresa May reiste mandag til Strasbourg for å gjøre et siste forsøk på å nå enighet med EU før tirsdagens brexitavstemning i Underhuset.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tok imot Storbritannias statsminister Theresa May på EU-parlamentet i Strasbourg mandag kveld. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Dagen før utmeldingsavtalen skal opp til avstemning på nytt, satt EU og Storbritannia i intense forhandlinger om brexit. Håpet har vært å kunne trekke to streker under svaret i tide til den planlagte avstemningen tirsdag kveld. Statsminister Theresa May (bildet) og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker snakket sammen på telefon både søndag og mandag. Foto: Christopher Furlong / AP / NTB scanpix
En karnevalsfigur fra en parade i Düsseldorf i Tyskland i begynnelsen av mars viser Storbritannias statsminister Theresa May og brexit. Tirsdag skal de folkevalgte etter planen holde en ny avstemning om utmeldingsavtalen Storbritannia har forhandlet fram med EU. Storbritannia skal forlate unionen den 29. mars. Foto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix
Demonstranter samlet utenfor Parlamentet i London. Tirsdag skal de folkevalgte etter planen holde en ny avstemning om utmeldingsavtalen Storbritannia har forhandlet fram med EU. Storbritannia skal forlate unionen den 29. mars. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Michel Barnier leder EUs delegasjon til brexitforhandlingene med Storbritannia. Foto: Michael Gruber / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Statsministeren hastet av gårde til Strasbourg i ellevte time mandag for å møte EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

Håpet er at de to skal rekke å legge fram en enighet tidsnok til avstemningen om utmeldingsavtalen som er planlagt i Underhuset tirsdag kveld.

Hektisk diplomati

Etter det NTB kjenner til, var forhandlingsdelegasjonene i utgangspunktet enige allerede søndag.

Så var planen at May skulle komme til Brussel mandag morgen for å gi sin velsignelse til enigheten sammen med Juncker.

Men søndagens enighet skal ha raknet så snart detaljene nådde hjem til London.

Dermed fortsatte det hektiske diplomatiet mandag, med nye utviklinger nærmest fra minutt til minutt.

Tida er nå svært knapp. Skal tirsdagens avstemning gjennomføres som planlagt, må den britiske regjeringen legge et vedtaksforslag fram for Underhuset innen klokka 23.30 norsk tid mandag kveld.

Tilleggsdokument

Det EU og Storbritannia forhandler om, er et nytt tillegg til utmeldingsavtalen.

Dette tillegget er ment å berolige britiske folkevalgte om avtalens kontroversielle løsninger for irskegrensa, som May ser på som hovedgrunnen til at et knusende flertall sa nei til avtalen da den kom opp til avstemning første gang i januar.

Men EU og Storbritannia har stått langt fra hverandre i diskusjonene.

På britisk side ble situasjonen mandag formiddag beskrevet som «fastlåst».

Dyster stemning

May snakket med Juncker på telefon både søndag og mandag for å forsøke å løse opp i flokene.

Ambassadører fra EUs medlemsland ble oppdatert om situasjonen på et hastemøte mandag formiddag. Der skal stemningen ifølge en EU-kilde ha vært dyster, med en utbredt følelse av at EU og Storbritannia nå er på vei inn i et farlig territorium der risikoen er stor for at utfallet blir en kaotisk skilsmisse uten avtale.

Budskapet fra Brussel er at det nå i realiteten er britiske folkevalgte May må forhandle med, ikke EU.

– Underhuset har et sett med viktige beslutninger å ta, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Overveier plan B

Uten enighet regnes det som overveiende sannsynlig at utmeldingsavtalen vil bli stemt ned på nytt.

Det kan kaste prosessen ut i kaos og uvisshet, mindre enn tre uker før skilsmissen. Storbritannia skal etter planen forlate EU ved midnatt norsk tid fredag 29. mars.

Men samtidig svirrer ryktene om at May kan gå inn for en mulig plan B.

Ifølge avisa The Times går den alternative planen ut på å holde en avstemning om hvilke endringer Underhuset krever i avtalen for å kunne godkjenne den.

Tanken er ifølge The Times' kilder at et klart budskap fra Underhuset om hva flertallet er villig til å støtte, vil øke presset på EU i forhandlingene.

EU krever klarhet

Heller ikke EU er fremmed for denne tanken. Da EUs president Donald Tusk møtte May i slutten av februar, skal han nemlig ha fortalt henne at klarhet fra britisk side er akkurat det EU trenger nå.

Etter det NTB kjenner til, var EU-presidentens budskap at May må legge fram et forslag hun kan «bevise» at vil få flertall.

– Vi vil at Storbritannia skal vise kortene først denne gangen, forklarte en EU-kilde etter møtet.

Publisert:
  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia

Mest lest akkurat nå

  1. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

  2. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

  3. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

  4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

  5. Bryllup skaper trøbbel – påvirker opp­rykks­kampen

  6. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame