Trump kaller usignert NY Times-kronikk «feig»

En høytstående medarbeider i Trump-administrasjonen advarer i en usignert kronikk i The New York Times om presidentens «umoralske» og «oppfarende» lederskap.

Publisert:

USAs president Donald Trump svarte på pressens spørsmål under et arrangement i Det hvite hus onsdag. Foto: NTB Scanpix

Avisen har gått til det uvanlige skrittet å publisere en anonym kronikk og beskriver den ikke navngitte forfatteren av kronikken som «en høytstående ansatt i Trump-administrasjonen».

NY Times skriver før kronikken starter at de velger å publisere anonymt for å beskytte vedkommendes identitet, fordi vedkommendes stilling kan stå i fare. Budskapet er viktigst, innleder avisen.

«Forræderi?»

Presidenten selv var ikke nådig med «mislykkede New York Times» da han gikk på talerstolen etter å ha lest kronikken.

– Husk dette om New York Times: Da jeg vant valget, ble de tvunget til å be om unnskyldning, måtte de skrive et brev der de beklaget at de hadde dekket valget feilaktig, det er den første gangen noen har måtte gjøre det. Så hvis New York Times har publisert en anonym kronikk, det betyr en feig kronikk, da gjør vi en god jobb, sa Trump.

På Twitter uttrykker Trump seg med ett enkelt ord: «FORRÆDERI?».

«Vil gjøre rett»

I kronikken skriver den anonyme ansatte at Trump-medarbeidere er klare over presidentens mangler, og at de «forsøker å gjøre rett selv når Donald Trump ikke kan».

Forfatteren hevder også at «det tidlig ble hvisket innad i administrasjonen» om å utløse grunnlovstillegg 25 som handler om situasjoner der presidenten er erklært uegnet til å fortsette og hvor visepresidenten overtar. Begrunnelsen var «ustabiliteten» som medarbeiderne observerte, hevder skribenten, som legger til:

– Dette er ikke arbeidet til en såkalt dyp stat. Det handler om arbeidet til et fungerende statsapparat.

En dyp stat er en amerikansk betegnelse på en gruppe mennesker, gjerne innflytelsesrike og på innsiden av myndighetene, som i hemmelighet søker å manipulere og kontrollere myndighetenes politikk.

Bes si opp

I en skriftlig uttalelse fra Det hvite hus får kronikkforfatteren tøff kritikk.

«Personen bak denne kronikken har valgt å svike heller enn å støtte den rettferdig valgte presidenten i USA. Han setter ikke landet først, men tvert imot seg selv og sitt eget ego foran viljen til det amerikanske folk. Denne feigingen bør gjøre det eneste rette og si opp», skriver kommunikasjonssjef Sarah Sanders i uttalelse.

Publisert: