NATO i dialog med Norge om flere soldater til Afghanistan

Norge er i ny dialog med NATO om økt militær tilstedeværelse i Afghanistan, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg. 

Publisert: Publisert:

NATO-sjef Jens Stoltenberg snakker på nytt med norske myndigheter om økt militært nærvær i Afghanistan. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Norge har gode soldater og gode kapasiteter som vi tidligere har sett har gjort stor nytte i Afghanistan. Vi har en dialog med Norge, som vi har med andre land, men får komme tilbake til konkrete detaljer og forespørsler, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til NRK.

15 land har varslet at de vil øke sitt militære bidrag til Afghanistan. Regjeringen har besluttet at det norske bidraget på 50 soldater skal bli i Afghanistan ut 2018. I slutten av juni sa Forsvarsdepartementet til NTB at Norge ikke vil sende flere soldater, men at man senere vil vurdere om det er behov for å styrke støtten ytterligere.

USAs president Donald Trump varslet i en tale natt til mandag norsk tid at han har endret mening om Afghanistan og likevel vil styrke USAs tilstedeværelse i landet. Dette fordi en rask uttrekning kan bidra til å styrke IS og Al Qaidas posisjon i landet, sa Trump.

Ifølge amerikanske medier vil Trump sende ytterligere 4.000 amerikanske soldater til Afghanistan. I dag har USA utplassert om lag 8.400 soldater i landet.

NATO har allerede bestemt at styrkebidraget skal økes, men heller ikke militæralliansen har gjort endelig vedtak på hvor mange. Ifølge Nato-sjefen er det ikke er aktuelt med «store kampoperasjoner».

– Det vi gjør er å videreutvikle vårt nærvær i Afghanistan. Trene spesialsoldater, hjelpe afghanere å bygge et eget flyvåpen slik at de kan støtte egne kampoperasjoner på bakken, og hjelpe dem å utdanne offiserer slik at de får bedre ledelse. Dette gjør afghanerne i stand til å skape fred og stabilitet i eget land, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Disse videregående skolene er mest populære i år

 2. Oppfordrer til brudd på koronareglene

 3. Farsund: Bil kjørte i fjellvegg

 4. – Jeg må si jeg blir betenkt hvis dette skal bli vanlig i naustmiljøene i fylket

 5. Brasils president bekrefter smitte

 6. Har restaurantene sommerferie eller er de koronastengt?

 1. Nato
 2. Jens Stoltenberg
 3. Afghanistan
 4. Forsvaret