Russland etterlyser internasjonalt samarbeid for å bekjempe hackervirus 

Det omfattende hackerangrepet som fortsetter å spre seg verden over, viser at datakriminalitet må bekjempes på globalt nivå, mener russiske myndigheter.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / Scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Det siste globale virusangrepet sprer seg noe saktere, men har også nådd USA og Australia. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I Ukraina melder myndighetene onsdag ettermiddag at de har lyktes i å stanse dataviruset og at de nå har full kontroll over situasjonen.

Sammen med Ukraina er Russland hardest rammet av viruset. Talsperson for Russlands president Vladimir Putin sier at hackerangrepet igjen viser at det trengs et internasjonalt samarbeid for å bekjempe datakriminalitet.

– En slik trussel krever samarbeid på globalt nivå, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov onsdag.

Ukraina er foreløpig det eneste landet som har klart å stanse angrepet. Der rammet viruset offisielle kontorer, energiselskaper, banker, minibanker, bensinstasjoner og supermarkeder.

Sprer seg fortsatt

De første meldingene om problemer med viruset kom tirsdag fra banker i Ukraina, hovedstaden Kievs største flyplass og den russiske oljegiganten Rosneft. Flere land i Europa fulgte, inkludert Polen, Italia, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Danmark, Sverige og Norge.

– Spredningen fortsetter. Den er ikke stanset, sier Henrik Bergqvist ved IT-selskapet Cisco i Sverige.

Onsdag rapporteres det at viruset også har rammet datamaskiner i Kina og India. Natt til onsdag ble det meldt at spredningen var langsommere, men at viruset var registrert USA. I Australia er en sjokoladefabrikk første selskap som er rammet.

–Våre innledende analyser viser at løsepengeviruset benytter ulike teknikker for å spre seg, blant annet kan det knytte seg til en oppdatering for alle plattformer fra Windows XP til Windows 10 (MS17-010), sier en talsperson for Microsoft til AFP.

Beskyttet med oppdatering

Det har vist seg vanskelig å påvise akkurat hvordan løsepengeviruset har klart å snike seg inn i datamaskinene. Det er ennå ikke bekreftet om det sprer seg via epost, ifølge sikkerhetsselskapet Cisco Talos, som har lansert teorien om at viruset kan kobles til en oppdatering av ukrainsk programvare for skatteregnskap.

Microsoft vil fortsette å granske de siste angrepene og vil ta de nødvendige grepene for å beskytte sine kunder, forsikrer talspersonen.

Etter Wannacry-viruset i mai oppfordret Microsoft brukere til å installere deres siste sikkerhetsoppdateringer. De har opplyst at kunder som fulgte oppfordringen, skal være beskyttet nå.

Norske selskaper rammet

Det danske logistikkfirmaet Møller-Mærsk var blant firmaene som først rykket ut med en melding om at de var rammet.

Konsernet har kontorer i Norge og er et av to internasjonale selskaper med forgreininger i Norge som har blitt påvirket av cyberangrepet, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til NTB.

Dagbladet skriver at også byggevarekonsernet Optimera ble rammet av angrepet. Konsernet står bak butikkjedene Montér og Trend.

– Ja, det stemmer at vi er rammet av et dataangrep. Det er mailsystemet vårt som er rammet, sier selskapets direktør Asbjørn Vennebo til avisen.

– Det er kun fire-fem butikker som er påvirket av dette. De fleste kan opereres lokalt, sier direktøren.

Publisert: