Fransk storbank saksøkes for medvirkning til folkemord

Tre organisasjoner har gått sammen om å saksøke den franske storbanken BNP Paribas for medvirkning til folkemordet i Rwanda i 1994.

Publisert: Publisert:

Flere organisasjoner går til søksmål mot den franske banken BNP Paribas for medvirkning til folkemordet i Rwanda i 1994. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • Andrea Rognstrand
  • NTB

Banken anklages for å ha finansiert oppkjøp av 80 tonn våpen som ble brukt til å gjennomføre folkemordet mot tutsi-minoriteten og moderate hutuer i Rwanda.

Ved å overføre midlene til regimet i juni 1994, mener organisasjonene at banken gjorde seg delaktig i «folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten».

– Banken må ha visst om regjeringens intensjoner om folkemord, heter det i anklagen.

I juni hadde folkemordet pågått i vel to måneder, men verdenssamfunnet vegret seg for å gripe inn og den etniske rensingen fikk til å begynne med liten dekning i mediene.

BNP Paribas har ikke villet kommentere saken ettersom de ikke har alle fakta på bordet.

Organisasjonene bak søksmålet er Sherpa, som forsvarer ofre for økonomisk kriminalitet, Ibuka France, en organisasjon for ofre fra folkemordet i Rwanda, og Collective of Civil Parties for Rwanda, som etterforsker antatte gjerningspersoner etter folkemordet.

Rwanda har gjentatte ganger anklaget Frankrike for å ha hatt en finger med i spillet under folkemordet, og for å være trege med å stille de skyldige for retten.

Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilits.

Publisert: