IS hevder å stå bak moskébombe i Kabul

Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder at det var de som sto bak fredagens selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul.

39 mennesker ble drept og 45 mennesker ble såret i fredagens angrep mot Imam Zaman-moskeen i Kabul. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

56 mennesker ble drept og 55 ble såret i angrepet mot Imam Zaman-moskeen i Dasht-e-Barchi, en bydel vest i Kabul, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet. Flere av de drepte var kvinner og barn.

IS tar i en kunngjøring på seg ansvaret for terroraksjonen og navngir selvmordsbomberen.

– Vår martyrsøkende bror Abu Ammar al-Turkmani lyktes med å sprenge en bombevest, heter det i en kunngjøring.

IS har gjennomført en rekke lignende terroraksjoner mot sjiamuslimer som de ser på som frafalne, både i Afghanistan og andre land.

Nytt angrep

Noen timer etter angrepet i Kabul, slo en annen selvmordsbomber til mot en sunnimuslimsk moské i Ghor-provinsen sentralt i Afghanistan.

En høytstående polititjenestemann er blant de drepte og kan ha vært mål for angrepet, sier guvernøren i Dolaina-distriktet, Mohsen Danishyar.

Ifølge en talsmann for politiet ble 33 mennesker drept i angrepet, som ingen hittil har tatt på seg ansvaret for.

Taliban-angrep

Minst 135 mennesker ble tidligere i uka drept i en rekke angrep rettet mot medlemmer av sikkerhetsstyrkene i Afghanistan.

Tirsdag ble minst 80 politifolk drept og nær 300 såret i to selvmordsangrep sørøst i landet. Dagen etter ble minst tolv politifolk drept i angrep i provinsene Farah og Balkh.

Torsdag ble 43 soldater også drept i et angrep mot en militærbase i Maiwand-distriktet i Kandahar-provinsen. Taliban antas å ha stått bak alle disse angrepene.

Vil forhandle

USA vil nå gjøre alt landet kan for å bringe Taliban til forhandlingsbordet i Afghanistan, sa CIA-sjef Mike Pompeo torsdag.

For å lykkes med dette, må pakistanske myndigheter først nekte opprørerne en trygg havn på sin side av grensa, slo CIA-sjefen fast.

Historien har imidlertid vist at man ikke bør ha altfor høye forhåpninger til at Pakistan vil samarbeide i kampen mot radikal, islamistisk terrorisme, la Pompeo til.

Les også

 1. LEDER: Raqqas fall gir farligere IS

Publisert:
 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Kabul
 3. Taliban
 4. Den islamske staten (IS)

Mest lest akkurat nå

 1. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger

 2. Ung gutt påkjørt av bil på Kvalaberg

 3. Klarte ikke stille lag: – Kjempetrist

 4. Kjedekollisjon på E39 - en fører til legevakt og lang kø

 5. Bedre veier, billigere ferje og mer oljeleting

 6. Politiker ber om svar på to år gammelt spørsmål