Østerrikes ytre høyre byttet blomst

Under forhandlingene om å inngå i en ny regjering gjør Frihetspartiet seg mer spiselig. Dermed mister en omstridt kornblomst sin plass i representantenes knapphull.

Lederen for Frihetspartiet Heinz-Christian Strache, 3. visepresident i nasjonalforsamlingen Norbert Hofer og partiets generalsekretær Herbert Kickl fotografert i i Wien den 9. november 2017. Alle har pyntet seg med edelweiss.
  • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mens det høyrenasjonale Frihetspartiet i Østerrike forhandler om å inngå i landets nye regjering, har det vakt oppsikt at partiet har skiftet botanisk kurs. Partiet, som ble dannet i 1950-årene av tidligere nazister, har alltid hatt den blå kornblomsten som symbol i knapphullet på representanter i eksempelvis parlamentet. Under åpningen av parlamentet i Wien forrige uke opptrådte imidlertid de 51 nyvalgte politikerne fra Frihetspartiet overraskende med en hvit edelweiss i knapphullet.

Kornblomst omstridt

Forklaringen er at Frihetspartiet (FPÖ) i forkant av dannelsen av den kommende regjeringen med det konservative ÖVP – som er ventet neste måned – prøver å verne seg mot anklager om nazistiske sympatier. Kornblomsten har nemlig stått som et symbol på nazisme i Østerrike siden før andre verdenskrig.

– Kornblomsten spilte en viss rolle i den tidlige delen av nazi-æraen. Edelweiss er derimot et symbol på Østerrike. FPÖ prøver tydeligvis å unngå mer bråk i media med skiftet, sier den politiske analytikeren Thomas Hofer til nyhetsbyrået AFD.

Partiets leder, Hans-Christian Strache, som ventes å bli visekansler i den kommende regjeringen, avslørte med sin forklaring på det botaniske skiftet at han er klar over kornblomstens symbolske betydning.

– Edelweiss står for mot og kjærlighet, sa han under sin tale ved parlamentsåpningen, og fastslo at det nå er på tide å «begrave skyttergravene og bygge broer» i Østerrike.

Den hvite alpeblomsten er kjent fra klassikeren «Edelweiss» fra musikalen «The Sound of Music» med Julie Andrews fra 1965, om en østerriksk families forsøk på å unnslippe nazistene under andre verdenskrig.

Nazihilsen på video

Partilederen er selv en omstridt person i Østerrike, fordi han på en video fra 1980-årene opptrer i uniform og tilsynelatende deltar i paramilitære øvelser, og på ett tidspunkt også gjorde en nazihilsen. Hans-Christian Strache har selv forklart at videoen stammer fra en paintball-turnering, og at han ikke gjorde noen nazihilsen men bare bestilte øl.

Forklaringen hans – da videoen kom frem i 2007 – var imidlertid ikke overbevisende nok til at det jødiske samfunnet i Østerrike unnlot å protestere mot at landets daværende regjering ikke tok større avstand til Strache og fortiden hans.

Et par hundre demonstranter som protesterte under åpningen av parlamentet, der Nationalrat, falt ikke for de nye blomstene. «Fascisme bærer mange farger», sto det på et av skiltene deres. «Ikke la nazister regjere», var et annet motto. Ved valget i oktober gikk Frihetspartiet, som sist var i regjering i år 2000 under ledelse av Jörg Haider, fram fra 38 til 51 mandater.

Burka-forbud

Østerrike innførte 1. oktober forbud mot å bære burka i offentlig rom. Siden da har den 16 år gamle skoleeleven fra Wien, Rayouf Alhumedhi, fått datagiganten Apple til å lansere emojien hennes – en jente med store øyne og en lilla hijab. Emojien har fått Time Magazine til å kåre 16-åringen til en av «verdens mest innflytelsesrike tenåringer», mens enkelte østerrikere mener hun bør være kandidat til Nobels fredspris.

Til stor irritasjon for viseborgermesteren i Wien, Johann Gudenus fra Frihetspartiet. På Facebook kommenterer han Time Magazines beslutning med ett ord: «Galskap».

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Østerrike
  2. Jörg Haider
  3. Hijab

Mest lest akkurat nå

  1. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

  2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

  3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

  4. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

  5. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

  6. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø